IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Емко" иска да купи "Дунарит"

Предстои КЗК да се произнесе по сделката

15:26 | 15.02.16 г. 1
"Емко" иска да купи "Дунарит"

Предприятието за търговия с оръжия и боеприпаси „Емко“ ЕООД иска да придобие русенския военен завод „Дунарит“, става ясно от производство на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), публикувано на сайта на институцията.

През 2012 г. „Емко“ беше единственият участник в търга за ВМЗ Сопот. Компанията обаче се отказа да подаде обвързваща оферта, а малко след това държавата се отказа от приватизацията на финансово затруднения тогава завод.

„Дунарит“ е едно от предприятията собственост на банкера Цветан Василев, чиято Корпоративна търговска банка (КТБ) фалира през 2014 г.

След фалита на банката лицензът на завода беше отнет, но съдът спря решението на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност и предприятието заработи отново. Държавата тогава се отказа да обжалва съдебното решение.

По-късно инвестиционната компания LIC33 на Пиер Луврие се опита да купи дяловете на Василев в няколко предприятия, включително и „Дунарит“ и БТК, но сделката беше спряна от властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Isumu
преди 8 години
Поправка към авторката на статията! Банката бе фалирана от държавата на "кой", а завода също за малко да бъде съсипан от Шопианци. Защо да има работещи бизнеси извън Сопия, пък били те и на банкер. Колко бизнеси има при вас, които са на мафията и не са затворени, а си работят безнаказано!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още