Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

"Емко" отново е с лиценз

Това реши междуведомственият съвет, който днес разгледа последния доклад на МВР за безопасността в предприятието

гледано: 1100   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност е взел единодушно решение за възстановяване на действието на спрения лиценз на "Емко", съобщи на пресконференция министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от БТА.

От полицията е констатирано, че в дружеството са отстранени нередностите с пряка опасност към населението и работниците. Има и предписания за отстраняването на други, които "Емко" ще изпълни, добави министърът и уточни, че тези нередности не са свързани с пряка опасност за населението и работниците и затова от полицията са предложили да бъде възстановен лицензът. Сред тях министърът посочи технически нередности, както и такива, които са свързани с поддържането на документацията. 

Още по темата

Освен че настояват за възстановяването на лиценза на завода, работниците от "Емко" искат да бъде решен и въпросът с блокираната на пристанище Бургас вече произведена продукция, както и проблемът с договорите между предприятието и търговската компания "Кинтекс".

Караниколов обеща на работниците, при съгласие на членовете на междуведомствения съвет, бързо да се разглеждат исканията им, защото за стоката, произведена от тях, има голям интерес, и ако отговаря на закона, те по най-бързия начин ще получат правата да я изнесат.

Разрешителното на „Емко” за износ на специална продукция беше отнето през юли. Като мотив беше изтъкнато установени нарушения при производството и съхранението на боеприпасите.

Връщането на лиценза на предприятието беше отлагано няколко пъти с мотив, че има неотстранени нередности. Като основни такива се посочваха нарушения при съхранение на продукцията и безопасността на работа.

Очакваше се и докладът на Националната полиция.

Междувременно работници на "Емко" не спират с протестите в София.

Тази сутрин работници от предприятието в Монтана и Трявна също се запътиха към София с намерение да протестират от 14 ч. на на площад "Независимост".

В отговор на въпрос за включването на дружеството от Държавния департамент на САЩ в забранителен списък, икономическият министър заяви, че това е неприятен факт, и допълни, че трябва да се работи за това то да излезе от него.

Министърът напомни, че предстои в Националния икономически съвет към министерството да бъдат обсъдени възможностите за подобряване на нормативната база и подпомагане на военно-промишления комплекс, което е било искане и на "Емко".

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Меркел: Скоро в България ще започнат да се въвеждат правилата на Шенген*