IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната комисия към НС отказа мораториум върху поскъпването на тока

Предложението на Волен Сидеров противоречи на законодателството, посочиха депутатите

15:22 | 15.01.15 г. 1
Енергийната комисия към НС отказа мораториум върху поскъпването на тока

Енергийната комисия към Народното събрание отхвърли предложението за мораториум върху поскъпването на електро- и топлоенергията, внесено от депутата от Атака Волен Сидеров. Решението беше подкрепено само от представителя на Атака. Против гласуваха 11, а двама се въздържаха.

Магдалена Ташева от Атака, която представи законопроекта, обясни, че мотив за предложението са с 50% по-ниските цени на енергоносителите на международните пазари. "В целия свят намаляват цените и на природния газ", посочи още тя и допълни, че това обаче не се отразява в цената на електричеството и топлофикационните услуги.

Националната електрическа компания (НЕК) е обществен доставчик и трябва да бъде запазена от фалит, но и българските граждани също трябва да бъдат защитени, коментира Николай Александров от Атака. Той посочи, че страната ни изпълнява своите изисквания по отношение на производството на зелена енергия и допълнителните количества не трябва да се изкупуват от НЕК, а да излязат на свободния пазар.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт посочи, че предложението противоречи на българското законодателство, в което е отбелязано, че само енергийният регулатор определя цената на електричеството. В този дух бяха становищата на енергийното министерство и на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, изказани по време на заседанието, че Народното събрание ще наруши закона, приемайки този законопроект.

Според Кирил Цочев от АБВ подобен мораториум ще предизвика фалит на Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния оператор, които и в момента регистрират сериозни загуби.

Преди да започнат дискусиите по предложението на Атака, енергийната комисия промени програмата си и отложи изслушването на енергийния министър Теменужка Петкова. Тя има срещи с делегацията от САЩ, ръководена от Джон Кери, и това наложи поредното отлагане на блиц контрола, предвиден в правилника на Народното събрание.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
vezna
преди 9 години
Като дойдат януарските сметки за ток на хората, ще ви видим мораториума и всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още