IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният министър: Всеки ден отлагане на новите цени на тока е фатален за НЕК

Държавната компания генерира ежедневно дефицит, заяви Теменужка Петкова

10:24 | 27.06.15 г. 13
Енергийният министър: Всеки ден отлагане на новите цени на тока е фатален за НЕК

Отлагането на повишението на цените на тока за бизнеса ще се отрази изключително негативно върху Националната електрическа компания, защото НЕК генерира ежедневно дефицит. Това каза пред „Нова телевизия” министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Всеки един ден отлагане е фатален за държавната компания”, посочи министърът.

Вчера Комисията за енергийно и водно регулиране отказа да реши ще удължи ли регулаторния период с един месец. А предния ден парламентът даде възможността за отлагането на началото на регулаторния период с един месец с промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетиката.

В рамките на този месец отсрочка правителството трябва да финализира работата по наредбата за облекчение на бизнеса срещу скъпата зелена енергия, както и да приключат проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) във ВЕИ-сектора, където има данни за редица нарушения. 

Колкото по-бързо се намери решение на това как да се излезе от тази ситуация и НЕК да спре да генерира дефицит, толкова по-добре, коментира днес Петкова.

„С бизнеса водим много активен диалог”, заяви Петкова и отхвърли правителството да се е уплашило от протестите на бизнеса.

Теменужка Петкова беше категорчина, че не става въпрос за съкращаване на персонал и намаляване на заплати в държавните фирми в енергетиката, а за търсене на възможност за оптимизиране на разходите за консултантски договори, транспортни и други. Министърът допълни, че в момента всяко дружество изготвя анализ за това колко средства може да спести.

Тя припомни, че още докато е била директор на Агенцията за държавна финансова инспекция, са направени поредица от финансови инспекции в сектор „Енергетика”. „Тези проверки - на „Белене”, „Цанков камък”, ясно посочват как точно са се случили нещата, посочват хората, времето, по което са с случили тези нарушения. Предали сме ги на органите на прокуратурата”, заяви тя.

„Секторът е в колапс, а е изключително важен за българската икономика. Аз и моят екип сме концентрирали усилията си секторът да бъде стабилен, да се управлява прозрачно, по начин, който да спре течовете в системата”, заяви Теменужка Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
shpono
преди 8 години
В този форум има доста глупави хора. Естественно, че по времето на Бойко, ще бъдат присъединени най много ВЕИ. серГЕЙ пише закона, всички червени и *** депутати почват процедурата, внасяне на съоръжения, сключване на предварителни договори, проект, обследване на мястото, геодезия, строително разрешение, комплексни доклади, ОВОС, изграждане въвеждане в експлоатация и ...абе процедура, която отнема една две години когато на власт вече е Бойко. Само, че те комунистите са така слагат бомбата измъкват се като пръцнали другите след тях да му мислят. Бойко намали изкупната цена на електро енергията от веи двойно, но вече беше късно. Червените *** се бяха облажили. Дефицита на нек, освен заради цените е натрупан и заради цанков камък и хидроинженера там, белене и прочие сигурно и затова е бойко виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Най-вероятно и така ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
alexx
преди 8 години
Един контролиран фалит на НЕК може би е единственият изход от ситуацията, като първо се извадят ценните активи. Съчетано с последваща либерализация, хаосът ще се изчисти, а неконкурентните производители ще отпаднат. Който предлага най-ниска цена, ще продава. Останалите стоят и гледат и отстрани. И крайната цена за домакинства и бизнеса ще падне драстично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
Системата така е структурирана ,че да се точи и краде.Колкото и да се вдигацената на тока проблема с авантата остава.Най-добре е НЕК да фалира и товакоето ще се появи на негово място да изчисти всички пиявици от системата,а който не му харесва да продава и да си отива откъдето е дошъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
alexx
преди 8 години
Законът го прие СърГей, но през 2012 година беше голямото присъединяване на фотоволтаици към системата. По това време управляваше Тиквун. Цените за домакинствата много рипнаха, затова и падна Боко I. Сега знаят, че на домакинствата не могат да ги вдигнат, защото пак ще има бунтове и правителството ще падне. Опитват се да вдигнат цените за бизнеса, но и там удрят на камък. Работодателите са още по-организирани и директно изкарват служителите на улицата. Боко е в капан, заложен до голяма степен от самия него преди няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
многодобре
преди 8 години
Хайде стига глупости...Ще се взимат сопите,скоро!http://***.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=42606
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
gabarduk
преди 8 години
"Теменужка Петкова беше категорчина, че не става въпрос за съкращаване на персонал и намаляване на заплати в държавните фирми в енергетиката, а за търсене на възможност за оптимизиране на разходите за консултантски договори"така така вие си получавате 3-4 бона заплати една камара тарикати а ние да плащаме. доооооообреосвен това има и други пера откъдето да спрете да крадете кво се правите на шутки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Основният въпрос е защо НЕК не изнася тока - http://gikotev.blog.bg/photos/82070/original/Dokazatelstva/Electricity%20Export%202015%20Prediction%20-%20Copy.jpg тоест ако НЕК изнася тока и това е вярно ''Според Велев, ако бъдат освободени 1/3 от служителите на БЕХ, ще бъдат спестени 250 млн. лева'' - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/v-velev-zloupotrebi-i-razhishteniia-povishavat-cenata-na-toka-196870/ ,и това - http://***.vestnikataka.bg/2014/10/губим-54-млрд-лева-от-мариците/ОЗНАЧАВА ,ЧЕ ТОКА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГА ДАЖЕ МОЖЕ ДА СЕ НАМАЛИ АКО СЕ СПРАТ КРАЖБИТЕ С ''ВРАТИЧКИТЕ'' В ЗАКОНА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Прав си ,че тройната коалиция гласува закона - На 21 04 2013 г. екс депутат доц.Минчо Христов при Кеворк''всяка неделя'' каза как 2008год. е предупредил Нар.събрание за закона за ВЕИ ,и как всички депутати са гласували ''за''Но на 17 03 2013год. екс м-р Трайчо Трайков при Карбовски каза,че е заварил молби за 12 000 MW фотоволтаици и ветрогенератори и до оставката му са пресъединени 200 MW и за три месеца до 01.07.12год. са пресъединени още 700 MW при заложени 300MW ток от фотоволтаиците за 2020год. Да повторим - ''за три месеца до до 01.07.12год. са пресъединени още 700 MW при заложени 300MW ток от фотоволтаиците за 2020год. Ето кой има ВЕИ - http://darikfinance.bg/***/80521#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
aldy
преди 8 години
На Тиквата все някай друг му е виновен. Факт е, че сега, когато започнаха реални проверки, се оказа, че почти половината пуснати ВЕИ са с груби нарушения на законите и трябва незабавно да бъдат спрени. Най-големият брой ВЕИ са пуснати през 2012г., когато изтичаше срока. На ОПГ ГРОБ ниКОЙ не им пречеше да променят законите, както сега НА КОЛЯНО променяха законите, които трябваше да ударят Цецо Мустака. А тогава не направиха нищо за ограничаване на безумието, защото огромен брой от ВЕИтата бяха на техни хора.Стига си оприличавал гербавите на малки деца, на които като им паднат гащите и не могат сами да си ги вдигнат. Това е една добре организирана група по интереси. Пример е 16 милиардният заем, който въобще не е заробващ, както едномилиардния на Орешков. А стадото метиляви овце вЕрва, та се къса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още