IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните дружества искат поскъпване на тока и на топлата вода

В исканията на топлофикациите са включени разходите за емисиите СО2, които досега не са били признавани от енергийния регулатор

19:16 | 30.04.15 г. 9
Енергийните дружества искат поскъпване на тока и на топлата вода

Топлофикационните дружества са внесли в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявления с искания за по-високи цени на услугите си от 1 юли 2015 г., съобщава БТА. ЕРП-тата също са поискали увеличение на цената на електричеството, допълват от „Нова телевизия”.

По данните на телевизията ЧЕЗ и Енерго про са поискали поскъпване на нощната тарифа с 25%, а EVN България още преди месец съобщиха, че ще поискат увеличение на цената с общо около 7 на сто.

Решението за промяната в цената на електричеството и услугите на топлофикационните дружества ще бъде взето от енергийния регулатор до 30 юни. 

От съобщение на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) става ясно още, че „Топлофикация – София” е поискала топлата вода да поскъпне със 17,47 на сто от новия регулаторен период (1 юли 2015 година). Топлофикационното дружество в Пловдив пък настоява за 32% увеличение на цената на услугата.

Всъщност, с изключение на „Топлофикация Бургас”, която иска намаление на цената на услугата й с 2%, всички останали дружества в сектора настояват за повишения. "Топлофикация Плевен" предлага поскъпване на топлата вода с 15,66%, "Далкия Варна" - повишение с 5,46%, а "Топлофикация Велико Търново" - с 16,75%.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев коментира, цитиран от БТА, че подадените заявления са изготвени съгласно действащата методика за определяне на цените.

В тях са включени разходите за емисии въглероден диоксид, които преди не са били включвани в цените, както и технологични и други разходи, орязвани през предишни години.

Николаев посочи също, че цените на електрическата енергия са били намалявани на два пъти през предишни периоди, без това да се отрази на цената на топлинната енергия и сега тези разходи също трябва да бъдат компенсирани, откъдето се получава и голямата разлика между сегашните цени и тези, които са поискали дружествата.

Миналата година, с изключение на три топлофикации, всички останали дружества в сектора са били на загуба, година след година по-малки топлофикации спират да работят, защото не могат да издържат на пазара при определяните от регулатора цени, коментира Илия Николаев и добави, че целта на никое дружество не е самоцелно да увеличава цените си, но трябва и да се покрият съществуващите разходи.

Припомняме, че само преди месец енергийният регулатор намали цената на парното с между 5 и 8%. Причината за това решение преди края на регулаторния период е промяната на цената на природния газ с 13 на сто, обясни тогавашният председател на Комисията Светла Тодорова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Лелеее, кво стана, нали цените на топлофикациите щяха да падат с 8-10% или това сапунисване беше нарочно, малко преди да удари ножа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
Stefan--L
преди 8 години
Ами да ви е честито братя Българи нали си избрахте отново МУТРАТА да не би да очаквахте намаление на тока ? Ами малоумното ни президентче защо мислете че постоянно ходи на срещи в Австрия с шефа на ЕВН ? Управлението на ГЕРБ както винаги е свързано с поскъпване на всичко мизерия и нищета на народа ! ДА ЖИВЕЕ ЕВРОГЕИСКАТА МИЗЕРНА БЪЛГАРИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Бoйко Борисов: "В сравнение с други европейски страни България предлага едни от най-добрите условия на бизнесa... .......Затова искам да благодаря за доверието, с което българският народ избра своето настояще и заради което бизнес и управление, заедно, се стараем да взимаме правилните общи решения. Убеден съм, че когато съумеем да бъдем отговорни и коректни, тогава ще успеем много лесно да изпълним и общата си цел - да гарантираме по-доброто бъдеще на страната ни", каза още министър-председателят."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Нормално. Хората искат да си защитят инвестициите и изобщо не ги е еня за БГ аборигените!Какви инвестиции е направила напр. лично от джоба си Топлофикация през последните 70 год.? Тези енергийни дружества, точно като банките, станаха свърталища на шуробаджанаци, фолк-певици и други ***-и кой от тях разбира нещо от енергетика, пазарно ценообразуване, ефективност по веригата за доставки или качество на услугата.Тоталната техническа и икономическа неграмотност на лицата, пребиваващи на хранилка в тези дружества се изразява на практика във вдигане на цените. И защо ДКЕВР не ги притисне да се оптимизират, а непрекъснато им уйдисва на мераците за вдигане. И аз искам да продавам хляб по 5 лв., обаче нямам ДКЕВР, която да ми сервира на тепсия такава цена.В Закона за ДКЕВР следва да се запише: при всяко вдигане на енергийни цени на каквото и да било да се намаляват пропорционално заплатите на служителите от Комисията, при шоково поскъпване -шоково уволнение на цялата Комисия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Нормално. Хората искат да си защитят инвестициите и изобщо не ги е еня за БГ аборигените! Сложили са си кукли на конци за вождове, платили са си под една или друга форма и си търсят възвращаемост + печалба. Бизнес нищо повече. В момента и на Украинските вождове им набиват обрачите да вдигат цената на въглищата и на какво ли не. Модела си е модел и се прилага без изключение. Как иначе на запад биха живели по добре от нас !??? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Държавата на абсурдите! Най- по - НАКРИВО и в дясно от всички! :))))...Сумата от заплатите ни е 950 лева на месец. След плащането на сметките и фактурите ни остават 200-220 лева за храна, обяснява 49-годишната Колешева в дома си в софийския квартал Бухово.."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"Това не е страна от ЕС, това е паралелна реалност, където логика няма, съществуват отделни области, командвани от местни богаташи-олигарси, издигнали се от някогашните структури на ДКМС и ДС. В тази държава комунистическото потекло е гаранция за издигане и бързо забогатяване на комсомолските секретари и техните деца и внуци. Във всеки град вече има *** катуни, където нито могат да четат, нито работят, чакат младите да се приберат с плячка от просия, проституция, изнудване и кражби. Там закони няма, съседните български домакинства получават за сметка на това надути сметки за вода и електричество, за да компенсират разходите на *** си съседи. Някои от тях освен това системно са обирани, бити и дори изгонвани от ромските си събратя по неволя " - 7plus7.net
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Абе вие 20-30% за нищо ги нямате бе, кой ви дава да скачате така? 0.2-0.3% да компенсира инфлацията, стигат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
"ЧЕЗ и Енерго про са поискали поскъпване на нощната телевизия"...Ех, на цялата телевизия или само на филмите за възрастни ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още