IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийното министерство се зае да спасява ТЕЦ „Варна“

Целта е да не се стига до съкращаване на персонал и спиране на най-голямата балансираща мощност в страната

18:21 | 28.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Енергийното министерство се зае да спасява ТЕЦ „Варна“

Работна група с представители на държавата и на енергийната компания ЧЕЗ ще търси възможност за удължаване на живота на ТЕЦ Варна, съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката. Както е известно, ТЕЦ-ът трябва да спре окончателно работа на 31 декември.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се е срещнала с ръководството на собственика на централата – ЧЕЗ ЕАД, за да обсъди с него варианти за намиране на взаимно приемливо решение за бъдещето на централата. Целта е да не се стига до съкращаване на персонал, загуба на работни места и спиране на най-голямата балансираща мощност в страната.

ТЕЦ "Варна" трябва да спре работа, защото не отговаря на европейските екоизисквания. До края на октомври представители на дружеството - собственик и на държавния Български енергиен холдинг преговаряха по различни варианти, между които изкупуване от държавата или отдаване под наем, но до решение така и не се стигна.

Досега собственикът е вложил 600 млн. лева за покупката на ТЕЦ "Варна" и инвестиции, а до момента почти няма възвръщаемост от тази инвестиция. Дружеството собственик уточнява, че е работило по десетки варианти, които не са се реализирали по независещи от него фактори - политиката на ЕС за ограничаване на въглищните централи, несигурната регулаторна среда в България, тежката криза в сектора.

Както е известно, в договора за присъединяване на България към ЕС е предвидено в периода 31 декември 2009 – 31 декември 2014 г. ежегодно да бъде извеждан от експлоатация по един блок от централата, ако не е приведен в съответствие с екологичните норми.

Досега през всяка от предходните години е бил извеждан от експлоатация по един блок, а до края на тази година това трябва да се случи и с последния. Така в навечерието на 2015 г. енергийната система на страната е пред прага да загуби поредните 210 мегавата мощност, ТЕЦ Варна да спре напълно, което ще бъде придружено и от съкращаване на персонал.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още