IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енерго Про не е искало промяна на цената на тока от 1 октомври

Дружеството в Североизточна България и ЧЕЗ не коментират дали ще поискат по-висока цена на електричеството

16:57 | 02.09.14 г.
Енерго Про не е искало промяна на цената на тока от 1 октомври

Електроразпределителното дружество в Североизточна България Енерго Про не е подавало заявление за промяна на цената на тока от 1 октомври.

Управителят му Стефан Абаджиев не коментира дали компанията ще поиска увеличение, след като по-рано стана ясно, че от EVN са внесли заявление в ДКЕВР за среден ръст със 17,9%.

Това е въпрос на изчисления, заяви единствено Абаджиев, който участва в работата на Енергийния борд, създаден от служебния кабинет. Той обаче подчерта, че компанията се намира „в състояние на оцеляване от миналия месец декември“ и че е важно в сектора да има диалог.

По думите му регулаторът трябва да каже къде са дефицитите в системата. „Мога само да кажа, че има сериозни дефицити в много точки от електроснабдителната верига“, коментира той.

Според него практиката от последните години показала, че ако има резерви, те са били изчерпани. „Не само това, самата електроенергийна система влезе в състояние на финансов дисбаланс. В нашето дружество има разходи, които са икономически обосновани, необходими за поддръжката на мрежата за дейности по обслужване на клиентите и тези разходи не са покрити в момента в необходимия размер от приходите, които имаме“, подчерта той.

От ЧЕЗ отказаха коментар дали ще поискат по-висока цена на тока. Очаква се позицията им да бъде отразена в съобщение до медиите.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още