IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕРП-тата са готови със становищата по последните доказателства на НЕК

НЕК да признае разходите за зелена енергия, направени от дружествата, призоваха от Енерго - Про

13:05 | 12.05.14 г.
ЕРП-тата са готови със становищата по последните доказателства на НЕК

Трите електроразпределителни дружества са готови с последните си становища относно внесените на 7 април от Националната електрическа компания (НЕК) нови доказателства по спора за прихванати плащания. Това съобщиха представители на трите дружества пред журналисти.

Днес изтича крайният срок за внасянето на документите. След това съдбата на лицензите на трите дружества е в ръцете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която на закрито заседание ще вземе решение по казуса. Краен срок за провеждането на това заседание обаче законът не е постановил.

От ЧЕЗ България бяха категорични, че спорът е търговски и той ще бъде уреден по пътя на преговорите. „Считаме, че процедурата трябва да бъде прекратена“, допълни още изпълнителен директор на ЧЕЗ Кремена Стоянова.

"Имаме нови доказателства и различни становища от различни инвестиции, които ще внесем в енергийния регулатор", коментира от своя страна председателят на Управителния съвет на EVN България Йорг Золфелнер. За него искането на правителството дружеството да води преговори с НЕК по финансовия спор е доказателство, че става въпрос за търговски отношения.

Припомняме, че и ЧЕЗ България, и EVN започнаха преговори с държавната компания за решаване на споровете с прихванати средства и са внесли съответните предложения. На този етап от дружествата отказват да обяснят в какво се състоят те. От ЧЕЗ коментират, че не искат да оказват влияние, а от EVN са категорични, че няма да представят своите идеи чрез медиите.

Третото електроразпределително дружество – Енерго Про, на този етап не е внасяло официално писмо с предложения за решаване на проблема. Председателят на Управителния съвет на дружеството Стефан Абаджиев коментира днес пред журналисти, че диалогът с НЕК реално не е прекъсвал, но призна, че досега няма никакъв напредък.

Искането на Енерго – Про е първо държавната компания да признае задълженията си към дружеството, които възлизат на 46,4 млн. лева, преди да се пристъпи към договаряне по финансовия казус. Прихванатите от компанията 46,4 млн. лева са изплатените средства за изкупуване на зелена енергия, каквито са изискванията на закона.

Според Абаджиев от НЕК на този етап не са признали, че дължат средства за изкупуване на енергията от възобновяеми източници на нито една от компаниите крайни снабдители с електроенергия, каквито са ЕРП-тата. „Трактовката на НЕК на ситуацията е, че задържаните средства поставят в тежко финансово състояние компанията“, обясни Абаджиев и допълни, че тази позиция е разбираема. 

Тук можете да проследите развитието на финансовия спор между енергийните дружества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още