Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕС финансира проект за подобряване качеството на въздуха в София за 4 млн. евро

INNOAIR цели да направи обществения транспорт в столицата по-привлекателен и по-удобен за справяне с факторите, влияещи на качеството на въздуха

ЕС финансира проект за подобряване качеството на въздуха в София за 4 млн. евро

Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg

Иновационен проект за чистотата на въздуха в София получава финансиране от Европейския съюз (ЕС) в размер на близо 4 млн. евро, съобщават от Европейската комисия (ЕК). 

Още по темата

Проектът INNOAIR цели да направи обществения транспорт в столицата по-привлекателен и по-удобен за справяне с главните фактори, които влияят на качеството на въздуха – прекомерното използване на частни автомобили и задръстванията, информира БНР.

По този начин за първи път в Европа ще бъде приложена концепцията за „зелен обществен транспорт по заявка“. Вместо да карат по предварително определени маршрути, електробусите ще създадат електронен маршрут въз основа на заявки на гражданите чрез мобилни приложения. Така ще бъде начертан най-ефективният маршрут при всяко пътуване и ще бъдат качени възможно най-много пътници.

Освен това INNOAIR ще създаде „зелени коридори“ с маршрути със слаб трафик и чист въздух, както и иновативен модел за таксуване на пътниците.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Красимир Вълчев: 0,4% от учебните паралелки в момента са под карантина