IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС не може да реши националните ни проблеми, предупреди евродепутат

България плаща за безработни над 3% от БВП, твърди Ивайло Калфин

18:22 | 16.11.13 г. 2
ЕС не може да реши националните ни проблеми, предупреди евродепутат

„Европейският съюз (ЕС) не може да реши националните ни проблеми, в това число и кризата с бежанците. Да, ние ще получим повече пари за справяне с проблема, но те не са основното, Брюксел не може да замести нашите институции, които трябва да решат проблема“, каза в предаването „Брюксел 1“ на телевизия Bulgaria On Air евродепутатът Ивайло Калфин.

По думите му бежанци в България ще има заради географското ни положение. „Дори да не бяхме член на ЕС, бежанската вълна нямаше да е по-малка. Общността помага със средства, политики, както и с натиск към Турция, но ние трябва да се справим със ситуацията. Не можем да определим квота, както направиха Швеция и Германия, защото ние сме най-близката сухопътна граница. Бихме могли обаче да поискаме повече пари от Брюксел, с които да подобрим условията за тези хора, търсещи помощ“, обясни Ивайло Калфин.

Той подчерта, че средства за подобни кризи са предвидени в новия бюджет на общността. „Средствата за България са определени, но само са за седемгодишния период и става дума за 14.5 млрд. евро. За различните програми ще се изразходват различно бързо“, поясни бившият външен министър.

Според него, по така наречената „Младежка гаранция“ са предвидени около 6 млрд. ввро в бюджета на общността за 2014 г. „Те обаче ще се усвояват в рамките на две години. Според изчисленията, ако трябва да се направи цялостно тази програма, която работи по-пълноценно в Северна Европа, ще бъдат нужни годишно около 30 млрд. евро. От друга страна страните-членки биха си спестили около 150 млрд. евро годишно. В България положението е същото. Страната ни плаща за безработни над 3% от БВП. Голяма част от безработните са млади хора. Евросрествата не са за да решат изцяло проблема, а за да стимулират правенето на политики, които ще помогнат повече млади хора да намерят препитание, като по този начин спестяват пари и на държавата“, обясни евродепутатът.

Той уточни, че тези 6 млрд. евро се отпускат на региони, а не на страни. За България сумата вероятно ще бъде в рамките на 250 млн. евро за две години, като от тези средства ще могат да се възползват хора до 30-годишна възраст.

До 2016 субсидиите на земеделските производители ще бъдат увеличени, това е уточнено още в договора ни за членство, каза още Калфин. „Не е коректно да казваме, че ще бъдат изравнени с другите страни-членки, защото няма две страни с еднакви по размер субсидии за площ. Замисълът им е те да компенсират условията за производство, там където са по-лоши климатичните и други условия“, посочи евродепутатът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Не на ЕС и на ЕЦБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Калфин луд ли е?Как се охраняваше нашата граница преди 1989 и сега?Що не се застреля тоя същия, дето подписа със Станишев и Първанов Лисабонския договор!А бе каква е тая странна случка, по времето на пълното управление на бившите най-големите комунсти ни вкараха в ЕС!И един въпрос, заплатата на Калфин като евродепутат, съобразена ли е с минималната работна заплата у нас? Или е европредателска!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още