Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ева Майдел: България може да повиши ръста на БВП с до 5%

За целта обаче страната ни трябва да се възползва адекватно от инструмента на ЕС за справяне с последствията от пандемията от COVID-19

Ева Майдел: България може да повиши ръста на БВП с до 5%

Снимка: БГНЕС

Възможно е България да повиши до 8% ръста на брутния си вътрешен продукт през през следващите 4 години. Това обяви евродепутатът от ЕНП Ева Майдел по време на онлайн брифинг за журналисти, организиран от Бюрото на Европейския парламент в България.

Тя обаче уточни, че това може да бъде факт само ако страната ни се възползва адекватно от инструмента на ЕС за справяне с последствията от пандемията от COVID-19 и от новата многогодишна финансова рамка на ЕС.

Припомняме, че според първоначалните изчисления се очаква по линията за ограничаване на последиците от коронавируса страната ни да получи 15 млрд. лв. през следващите 4 години.

"Ако инвестираме цялата тази сума, имаме възможност да добавим 5% към БВП на България от 2019 г. Ако се възползваме, както сме го правили досега, ефективно и инвестираме и средствата и от многогодишната финансова рамка, от 7-годишния бюджет - това са допълнителни 3% от БВП на година. Предстои Европейският парламент да разгледа тази седмица темата за икономическото възстановяване след пандемията от коронавируса и многогодишната финансова рамка. 

Още по темата

На въпрос от Investor.bg дали в ЕП се обсъжда евентуалното поредно затягане на регулаторната рамка по отношение на изискванията към финансовото състояние на застрахователините  и по-конкретно капиталовата адекватност и платежоспособност, Майдел обясни, че в момента ЕС бори с най-засегнатите сектори от коронакризата. „Почти няма такива, които не са, но на дневен ред са по-различни теми. Скоро обаче отново ще се обсъждат промени в директивата "Платежоспособност II". Тя беше приета 2015 г., застрахователният сектор работи в нейните параметри, до края на годината ще има предложения от ЕК как тя да се промени, особено в контекста на сегашната ситуация“, добави евродепутатът.

Цветелина Пенкова (С&Д) уточни от своя страна, че по време на криза винаги изникват въпросите дали са правилно разписани разпоредбите за даден сектор и капиталовата адекватност на компаниите в него.

„Мисля, че голяма част от рестрикциите бяха въведени след кризата от 2008 г. Разбира се, нещата се променят постоянно и трябва да се обновяват както чрез директивата "Платежоспособност II", така и „Базел“. Не смятам, че един спад в определени полици ( близо 20% спад на застраховките „Помощ при пътуване“ и други застраховки, свързани с туристическия сектор, бел. ред) ще доведе до сериозни сътресения в целия сектор, тъй като в момента има бум на друг тип застраховки“, каза Пенкова.

По принцип преговорите по промяната на "Платежоспособност II" за застрахователите започнаха в началото на 2019 г. Процесът на преразглеждането трябва да мине през няколко задължителни етапа до излизането на самото предложение на ЕК за изменения в директивата, което действително се очаква в края на 2020 г., но може да стане факт и в първите месеци на 2021 г.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
3
 
3
Dr. Vatnikov до: bertram
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Кога сме взели нов дълг, я ми припомни, че да взимаме още?

Аман от киселяци, кво искате, някой да ви говори "То нищо няма да стане, каквото и да направим, защото ххх и ууу ни пречат..."
1
 
4
 
2
преди 3 месеца
Да изтеглим още 20% от БВП външен дълг (прикрит като 'инструмент' за справяне с кризата) да открадени 3/4 от тях и да постигнем 5% ръст на БВП.

Модерната дума за дълг, който данъкоплатците ще връщата, а политиците ще разпределят е - ИНСТРУМЕНТ.
3
 
1
 
1
CGY
преди 3 месеца
Аман от бюрократични калинки, които през цялата си кариера са били добри само в две неща: прахосване на чужди пари и приказване на кухи фрази.

Още от Икономика и политика
БСП избра националния си съвет