IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ева Майдел: България може да повиши ръста на БВП с до 5%

За целта обаче страната ни трябва да се възползва адекватно от инструмента на ЕС за справяне с последствията от пандемията от COVID-19

08:11 | 17.06.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Възможно е България да повиши до 8% ръста на брутния си вътрешен продукт през през следващите 4 години. Това обяви евродепутатът от ЕНП Ева Майдел по време на онлайн брифинг за журналисти, организиран от Бюрото на Европейския парламент в България.

Тя обаче уточни, че това може да бъде факт само ако страната ни се възползва адекватно от инструмента на ЕС за справяне с последствията от пандемията от COVID-19 и от новата многогодишна финансова рамка на ЕС.

Припомняме, че според първоначалните изчисления се очаква по линията за ограничаване на последиците от коронавируса страната ни да получи 15 млрд. лв. през следващите 4 години.

"Ако инвестираме цялата тази сума, имаме възможност да добавим 5% към БВП на България от 2019 г. Ако се възползваме, както сме го правили досега, ефективно и инвестираме и средствата и от многогодишната финансова рамка, от 7-годишния бюджет - това са допълнителни 3% от БВП на година. Предстои Европейският парламент да разгледа тази седмица темата за икономическото възстановяване след пандемията от коронавируса и многогодишната финансова рамка. 

На въпрос от Investor.bg дали в ЕП се обсъжда евентуалното поредно затягане на регулаторната рамка по отношение на изискванията към финансовото състояние на застрахователините  и по-конкретно капиталовата адекватност и платежоспособност, Майдел обясни, че в момента ЕС бори с най-засегнатите сектори от коронакризата. „Почти няма такива, които не са, но на дневен ред са по-различни теми. Скоро обаче отново ще се обсъждат промени в директивата "Платежоспособност II". Тя беше приета 2015 г., застрахователният сектор работи в нейните параметри, до края на годината ще има предложения от ЕК как тя да се промени, особено в контекста на сегашната ситуация“, добави евродепутатът.

Цветелина Пенкова (С&Д) уточни от своя страна, че по време на криза винаги изникват въпросите дали са правилно разписани разпоредбите за даден сектор и капиталовата адекватност на компаниите в него.

„Мисля, че голяма част от рестрикциите бяха въведени след кризата от 2008 г. Разбира се, нещата се променят постоянно и трябва да се обновяват както чрез директивата "Платежоспособност II", така и „Базел“. Не смятам, че един спад в определени полици ( близо 20% спад на застраховките „Помощ при пътуване“ и други застраховки, свързани с туристическия сектор, бел. ред) ще доведе до сериозни сътресения в целия сектор, тъй като в момента има бум на друг тип застраховки“, каза Пенкова.

По принцип преговорите по промяната на "Платежоспособност II" за застрахователите започнаха в началото на 2019 г. Процесът на преразглеждането трябва да мине през няколко задължителни етапа до излизането на самото предложение на ЕК за изменения в директивата, което действително се очаква в края на 2020 г., но може да стане факт и в първите месеци на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Кога сме взели нов дълг, я ми припомни, че да взимаме още? Аман от киселяци, кво искате, някой да ви говори "То нищо няма да стане, каквото и да направим, защото ххх и ууу ни пречат..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
bertram
преди 3 години
Да изтеглим още 20% от БВП външен дълг (прикрит като 'инструмент' за справяне с кризата) да открадени 3/4 от тях и да постигнем 5% ръст на БВП. Модерната дума за дълг, който данъкоплатците ще връщата, а политиците ще разпределят е - ИНСТРУМЕНТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
CGY
преди 3 години
Аман от бюрократични калинки, които през цялата си кариера са били добри само в две неща: прахосване на чужди пари и приказване на кухи фрази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още