Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Евдокия Кръстева заменя Иванка Багдатова-Мизова в ДФ "Земеделие"

Кръстева има опит в консултирането с евросредства, поясняват от фонда

Евдокия Кръстева заменя Иванка Багдатова-Мизова в ДФ "Земеделие"

Снимка: ДФЗ

С две седмици закъснение поръчението на премиера Бойко Борисов за отстраняването на заместник-изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова е изпълнена

Първата работа на новия министър на земеделието Десислава Танева, която встъпи в длъжност в сряда, е била да свика заседание на Управителния съвет на ДФЗ, който може да освободи от длъжност шефовете във фонда. 

Управителният съвет избра на нейно място Евдокия Кръстева.

Още по темата

От пресцентъра на ДФЗ съобщиха, че тя има две магистратури – по право и по аграрна икономика от Университета за национално и световно стопанство. В периода февруари 2001 г.- юни 2008 г. Кръстева е била главен секретар на Изпълнителната агенция по лозата и виното. От октомври 2012 г. до юли 2015 г. е съветник по кохезионната политика в постоянното представителство на България в Брюксел. От юни 2008 г. до момента Евдокия Кръстева работи в Министерски съвет като държавен експерт в дирекция „Централно координационно звено“ и началник отдел в дирекция „Мониторинг на средствата от ЕС“.

Investor.bg припомня, че веднага след избирането си отново на поста земеделски министър Десислава Танева се закани да освободи от ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова, както и че предстоят промени в политическия екип на министерството. Една от причините за оставката на бившия аграрен министър Румен Порожанов е това, че тя остана на поста си, въпреки че премиерът Бойко Борисов поиска освобождаването ѝ след скандала с къщите за гости, построени със средства от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 г., за които прокуратурата започна проверка.

Бившият аграрен министър започна разследването срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по съмнение за източване на евросредства от ПРСР чрез подставено лице, построило къща за гости, която не се ползва по предназначение. Манолев подаде оставка, поискана от Порожанов. Той поиска отстраняването и на зам.-директора на ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова, но се оказа, че тя не напусна, а остана на поста си, заради което се наложи самият той да подаде оставка като министър.

В публичното пространство обаче излязоха материали, според които Порожанов е укрил в имотната си декларация пред Комисията за противодействие на корупция имоти и приходи на съпругата си.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Полети по време на пандемия - предимно в страната и Европа