IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евгений Кънев: БСП има нужда от пълен мандат за икономическата си програма

Заложените цели няма как да бъдат изпълнени от програмно правителство, коментира пред Bulgaria ON AIR управляващият съдружник в „Маконис“

19:42 | 20.05.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Евгений Кънев: БСП има нужда от пълен мандат за икономическата си програма

БСП ще има нужда от пълен мандат, за да изпълни икономическата си програма, коментира в предаването Invesbook на телевизия Bulgaria ON AIR Евгений Кънев, управляващ съдружник в „Маконис“. По думите му заложените цели няма как да бъдат изпълнени от програмно правителство.

Другият вариант е това да са „политически мерки, за да може БСП да покаже на своя електорат социална активност и да си осигури подкрепа на следващите избори,“ коментира Кънев. Той уточни, че не е изключено подобни решения да доведат до увеличаване на дълга и дефицита.

Според Георги Ангелов от Институт „Отворено общество“ следващото правителство ще е много предпазливо по отношение на увеличаването на  дефицита. „За тази година той е значително по-висок от 2012 г. и ако бъде увеличен още, през 2014 г. може да има проблем с отпускането на средствата от еврофондовете. Затова е спорно дали ще бъде взето подобно решение,“ коментира Ангелов.

Големият проблем пред бизнеса според Евгений Кънев е финансирането. Той обясни, че идеята на социалистите за кредитиране на бизнеса с 500 милиона лева не е нова. Въпросът според икономиста е дали решенията за разпределение на парите няма да бъдат политически, вместо икономически.

По думите на Георги Ангелов пари за бизнеса и в момента има, но те не се разпределят достатъчно ефективно. Един такъв източник е програмата „Джереми“. По-важни са институционалните промени, като ускоряване на процедурите по несъстоятелност например. Ефектът от създаването на една по-добра бизнес среда ще е по-голям от вливането на 500 милиона лева и нищо повече, коментира Ангелов.

Безработицата в страната би могла да бъде намалена с въвеждането на гъвкаво работно време, смята Евгений Кънев. „Няма страна, която да се е справила с безработицата без почасовато работно време. Така повече хора ще имат работа, но за по-кратък работен ден“, обясни икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 10 години
Пич,четейки те съм 100% убеден, че ти не правиш разлика между инфлация, дефлация и стагфлация.Кръстил си се трейдър, обаче нямаш идея какво е IPO вероятно.Лошото на България е, че много хора като теб пишат и дават акъл, но всъщност стават единствено да носят вар и цемент!Успех и със здраве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
be_google
преди 10 години
не знам г-дина в какво качество говори от името на БСП-то, но само в София има имоти ОКУПИРАНИ от партии през послединет 24 години, като на Раковска, Врабча и т.н, които ТРЯБВА да се ПРИВАТИЗИРАТ! Софийски имоти ликвидиане и наливане в инфрастуктура!!!! така в цяла България над 5000 клубове и т-н, РЯЗАНЕ на тия милиони за партиите. Не бива да се губи повече време- ПРИВАТИЗАЦИЯ до дупка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още