IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евробарометър: Енергийната независимост и отбраната са най-важни за европейците

85% от анкетираните смятат, че справянето с изменението на климата може да спомогне за подобряване на собственото им здраве

17:05 | 15.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

81% от европейските граждани подкрепят в голяма степен общата политика за сигурност и отбрана и очакват ЕС постепенно да премахне зависимостта си от руски източници на енергия. Това става ясно от изследване на Евробарометър, публикувано днес.

Проучването също потвърждава широката подкрепа за действията на ЕС в отговор на агресията на Русия срещу Украйна.

eb2 eb2

В съответствие с резултатите от експресното проучване на Евробарометър, публикувано на 5 май, днешното проучване потвърждава, че мнозинството от европейците (59%) са доволни от действията на ЕС в отговор на руското нахлуване в Украйна и от реакцията на собственото им правителство (57%). Хуманитарните операции получават най-голяма подкрепа (93 %), следвани от приветстването в ЕС на украинците, бягащи от войната (91%). 80% от европейците подкрепят икономическите санкции срещу руското правителство, дружества и физически лица, а 70% - финансирането на снабдяването и доставката на военно оборудване за Украйна.

93% от гражданите на ЕС са съгласни, че държавите членки следва да действат съвместно, когато става въпрос за защитата на територията на ЕС, а 85% смятат, че сътрудничеството по въпросите на отбраната на равнище ЕС следва да бъде засилено.

eb1 eb1

Евробарометър показва и широка подкрепа за целите на RePowerEU. Според 87% от анкетираните ЕС трябва възможно най-скоро да намали зависимостта си от руски източници на енергия. 80% са съгласни, че енергийната политика може да допринесе за защитата на стратегическите интереси на ЕС. 86% смятат, че намаляването на вноса на нефт и газ и инвестирането във възобновяеми енергийни източници са важни за цялостната ни сигурност, а 87% считат, че повишаването на енергийната ефективност ще ни направи по-малко зависими от производителите на енергия извън ЕС. 85% биха искали ЕС да инвестира значително във възобновяеми енергийни източници.

Близо 85% от европейците смятат, че справянето с изменението на климата може да спомогне за подобряване на собственото им здраве и благосъстояние и също толкова анктирани смятат, че то може да създаде нови възможности за иновации, инвестиции и работни места. Въпреки че 49% се опасяват, че борбата с изменението на климата може да навреди на европейската икономика, 83% считат, че това може да спомогне за намаляване на разходите за по-големи екологични щети в бъдеще. Освен това 81% са на мнение, че в дългосрочен план енергията от възобновяеми източници може да доведе до намаляване на цената, която плащаме за потреблението ни на енергия.

Според проучването повечето европейци са удовлетворени от начина, по който ЕС се справя със стратегията за ваксиниране (58%), както и от начина, по който тяхното собствено правителство се е справило с нея (59%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още