IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати искат наказателна процедура срещу Гърция заради блокираната граница

Механизмът за сътрудничество и проверка трябва да бъде премахнат, заявиха Емил Радев и Ангел Джамбазки

10:57 | 16.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България да поиска наказателна процедура срещу Гърция заради поредната блокада на границата, организирана от гръцки фермери – за това настояват евродепутатите Емил Радев (ЕНП) и  Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформисти).

И двамата не се съгласиха с тезата, че Европейската комисия няма средства да въздейства на блокадата на българо-гръцката граница.

Според Джамбазки Брюксел има инструмент да предприеме непосредствени действия и България трябва да поиска наказателна процедура срещу Гърция. 

„Дори да отнеме години, нека да бъдат наложени санкции и загубите на българските предприемачи да бъдат удържани от тази незаконна блокада. Нанасят се щети за милиони евро, ако трябва, Гърция да бъде извадена от Шенген“, настоя той. И добави, че е  задължение на гръцкото правителство да държи границата отворена.

Емил Радев коментира, че гръцкото правителство е безсилно да се справи с кризата. Той също поиска санкции за Гърция „Това продължава пета година по един и същи начин“, каза той.

„На границата видях петдесетина безделници, това е част от играта на гръцкото правителство да притиска ЕС. По същия начин те се държат с нелегалните емигранти. Не снемат отпечатъци и биометрични данни и ги пускат“, заяви Джамбазки.

Емил Радев по подкрепи като каза: „Не може безконтролно милиони бежанци да минават през Гърция, насочвани директно към Европа. Терористичната заплаха е много голяма. Затова чуваме все по-често, че страната може да излезе от Шенген“.

Джамбазки каза още, че идеята да бъде издигната физическа стена по границата е на ВМРО.

„Границата трябва да бъде укрепена много добре. Всеки бежанец може да влезе легално през ГКПП“, заяви Емил Радев.

По повод информацията за изявление на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, според което, ако Румъния е готова преди България, механизмът за сътрудничество и проверка за нея ще бъде прекратен, Емил Радев предположи, че това е резултат от последователната политика на румънското правителство за сваляне на механизма. "Те винаги са заявявали, че той е изчерпал своето значение", каза той.

И двамата евродепутати настояха, че този механизъм трябва да бъде премахнат. Радев изтъкна, че той  е повод четвърта година да ни се отказва членство в Шенген, а  Джамбазки – че поставя България в едно неравностойно положение спрямо останалите държави членки.

Страната трябва да продължи усилията си да сложи ред в съдебната система, особено след последните изнесени списъци за големи влогове на магистрати, заяви още представителят на ВМРО. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още