IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепути настояват за пълна информация на етикетите на меда

Трябва да бъдат означени всички страни на произход в смесите, смята Мария Габриел

13:36 | 04.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

11 евродепутати са депозирали в Европейската комисия парламентарен въпрос за етикетирането на меда, съобщиха от офиса на Мария Габриел, която е председател и на Работната група по пчеларство и участник в тази конкретна инициатива.

Авторите на въпроса настояват за изменение на съществуващите правила, така че освен страната на произход, задължителното етикетиране да съдържа ясно посочване на другата страна или страни на произход, когато медът е смес, и съотношението на всеки мед в комбинацията. 



Аргументът на евродепутатите за това искане е повдигнат от европейските пчелари въпрос за качеството на продукта, който се внася в ЕС от трети страни. Смесен с мед, произвеждан в държава-членка на ЕС, след това този мед се продава с обозначението „смес от ЕС и мед извън ЕС“.

„Това етикетиране може да подведе потребителите, тъй като те не разполагат с пълна информация за истинския произход на меда и за неговия състав. Този мед, който е по-евтин за търговците на дребно и представлява нелоялна конкуренция в сравнение с меда, произведен в държавите-членки, не е никак по-евтин за потребителите, тъй като те не знаят какво консумират“, заявяват евродепутатите.

През декември 2015 г. са събрани 2 237 проби от мед, предназначен за консумация в държавите-членки, Швейцария и Норвегия. Лабораторни анализи показали, че 29% от пробите имат неправилно указание за географски произход, продуктът се смесва с различни видове захар, а за някои проби е бил обявен грешен растителен произход.

Отговорът на Европейската комисия се очаква до шест седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още