IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Евромакс Сървисиз" планира да разработва поне 23 години златната мина в Трън

Референдум за златодобива е насрочен за 11 юни

13:00 | 26.04.17 г. 4
<p>
	Обогатителната фабрика на &quot;Асарел&quot;. <em>Снимка:&nbsp;asarel.com</em></p>

Обогатителната фабрика на "Асарел". Снимка: asarel.com

Компанията „Евромакс Сървисиз“ планира по първоначални оценки да разработва минимум 23 години златната мина в Трън. Това стана ясно на пресконференция, на която представители на инвеститора защитиха проекта, срещу който част от местното население възразява заради опасения за опазването на природата.

„Евромакс Сървисиз“ е юридическото лице, което разработва проекта в Трън и е 100% собственост на „Асарел Инвестмънт“. То пък е собственост на „Асарел Медет“.

Инвеститорът планира да отвори закритата мина „Злата“. В момента същата компания разработва и проект за добив в Брезник, който е по-малък като мащаб.  

Проектът (в Трън) е много далеч от ОВОС, заяви Елица Георгиева, представител на „Асарел Инвестмънт“.

Концентратът ще се преработва в България, заяви Боян Рашев от консултантската компания denkstatt. По думите му инвеститорът няма да изгражда металургично предприятие в Трън и двете места, в които преработката сега е възможна, са Пирдоп и КЦМ (до Пловдив), освен ако не бъде направена инвестиция в нови мощности.

Инвеститорът очаква екооценката да е факт след година и тогава да започне общественото обсъждане. Ако това се случи и бъде дадена концесия, проучването за изграждане на рудника ще отнеме 4 години.

Боян Рашев представи анализ, за да докаже, че проектът ще съживи икономиката на общината и като цяло на област Перник. Той изтъкна, че от туристически такси в Трън се събират едва 1000 лв. годишно и там „няма нищо особено уникално, което да привличе туристи“. По думите му „Трън е едно красиво място като всяко друго извън София“.

Според анализа на консултанта общината е една от най-бедните в България с 37% безработица, 4 хил. души население (при 29 хил. през 1934 г.), няма здравно заведение, а икономиката й се движи основно от дърводобива.

„Имаме доста голяма подкрепа на място“, коментира Елица Георгиева по повод предстоящия референдум по темата.

Преди дни стана ясно, че местен референдум в Трън е насрочен за 11 юни, според решение на общинския съвет, цитирано от БТА.

Въпросът, на който трябва да отговорят жителите на граничния край, е: "Против ли сте община Трън чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми".

Общинският съвет е одобрил 45 хил. лв. за провеждане на референдума и изборните книжа. На заседанието са присъствали 10 от общо 11 общински съветници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 6 години
и това ли ви е последната опорка ? :):) дано хората в Трън мислят с главите си най после, а не с гъ... те си както колегите от пост 1 и 2 :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Ами да изчакат 20 години и няма да има нужда от референдум. Държавата се старае последните 27. На принципа няма човек, няма проблем.Според анализа на консултанта общината е една от най-бедните в България с 37% безработица, 4 хил. души население (при 29 хил. през 1934 г.), няма здравно заведение, а икономиката й се движи основно от дърводобива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 6
studioaa
преди 6 години
Сега общината ще стане още по бедна защото малкото останала инфраструктура ще бъде разбита напълно от тежките машини на концесионера, а като капак на всичко неназовани количества натриев цианид, който се използва при добива на златото ще се окаже във водата на общината. Глоба ще има разбира се, в рамките на 2000 лв. максимум, но концесията няма да бъде прекратена. След 23 години ще е късмет ако са останали повече от 400 души в общината, а държавата няма да е прибрала повече от 1-2 милиона концесионна такса общо за целия период...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Против ще са естествено...от това че някой ще вади златото и ще *** природата , хората няма да станат по богати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още