IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейците масово ползват стоки и услуги на сивия сектор

60% са си затворили очите заради по-ниските цени, отчита проучване на „Евробарометър“

09:54 | 25.03.14 г.
Европейците масово ползват стоки и услуги на сивия сектор

Европейците масово ползват стоки и услуги, включващи недеклариран труд, или с други думи – продукт на сивия сектор.

Около един на всеки десет европейци (11%) признава, че през предходната година е плащал за такива стоки или услуги, докато 4% споделят, че те самите са получили заплащане „на ръка“ срещу извършена работа. Това са някои от изводите в проучване на „Евробарометър“, което показва, че в Европа недекларираният труд продължава да бъде широкоразпространен, съобщава Еврокомисията.

Освен това 3% са получили от своя работодател част от възнаграждението си в брой, показва проучването.

Според Брюксел на епидемията може да се противодейства с европейска платформа за предотвратяване и възпиране на недекларирания труд. Предложение за създаването й се очаква да бъде направено през април, с цел да се засили сътрудничеството между инспекторатите по труда и правоприлагащите органи в Европа.

„Недекларираният труд не само излага работниците на опасни условия на труд и по-ниски доходи, но и лишава правителствата от приходи и подкопава системите за социална сигурност“, припомня еврокомисарят Ласло Андор.

Според него трябва да се действа по два начина: или държавите членки да прилагат политики, чрез които да се ограничава трудът в сивия сектор, или да се насърчава преминаването към законна дейност.

Проучването на „Евробарометър“, проведено в 28-те държави на ЕС, показва:

11% от европейците през 2013 г. са купили стоки или услуги, включващи недеклариран труд, а 4% са получили заплащане „на ръка“ за извършени дейности;

60% са купили продукти на сивия сектор заради по-ниските цени, а 22% споменават за услуги към приятели;

Като основни причини за недекларирания труд 50% посочват ползите за двете страни, 21% — трудността да си намерят редовна работа, 16% — високите данъци, а 15% — липсата на други доходи.

Трудностите при намиране на редовна работа (41%) или липсата на друг източник на доходи (26%) се изтъкват особено често от жителите на Южна Европа.

Годишно европейците харчат средно по 200 евро за недекларирани стоки или услуги.

Най-търсените „сиви“ стоки или услуги са жилищните ремонти (29%), поправката на автомобили (22%), почистването на дома (15%) и храната (12%). Европейците най-често получават пари „на ръка“ при ремонта на жилища (19%), градинарството (14%), почистването (13%) и гледането на деца (12%).

В Латвия, Нидерландия и Естония има най-голям дял отговорили, които полагат недеклариран труд (11%). При все това, между отделните държави членки съществуват важни разлики в поведението и в усещането за това, какво точно представлява недекларираният труд, както и в естеството и обема на съответните услуги.

3% от отговорилите заявяват, че получават част от възнаграждението си „на ръка“ - практика, която е по-вероятна в по-малките дружества. Делът на годишните доходи, получени „на ръка“ от тях, е най-висок в Южна Европа (69%), следвана от Източна и Централна Европа (29%), докато в континенталните и скандинавските страни се регистрират по-ниски нива (съответно 17% и 7%).

И още цифри: храна, свързана с недеклариран труд, е най-вероятно да се купи в България, Латвия, Унгария, Естония, Хърватия, Португалия, Словения и Гърция.

Най-често заплатите си получават в пликове служители в Латвия (11%) , Хърватия (8%), Гърция, Словакия и Румъния (7% във всяка) и Литва, България и Унгария (6% във всяка страна).

От 2007 г. насам обаче в България намалява броят на работниците, на които им се плаща на ръка България (-8%), като у нас има втвърдяване на отношението към измамите, отчита проучването.

Въпреки че в сравнение с предишното проучване от 2007 г. общата степен на недекларирания труд изглежда не се променя, в някои отделни държави се наблюдава различни тенденции. В някои страни, като например Латвия, предлагането на недеклариран труд е намаляло рязко, а в други, като Испания и Словения, леко се е увеличило. В Гърция, Кипър, Малта и Словения се наблюдава впечатляващо увеличение на търсенето на недеклариран труд.
По време на кризата „плащането на ръка“ е намаляло, и то особено в Централна и Източна Европа, но пък е нараснало в Гърция.

Отслабването на пазарите на труда от 2007 г. насам е увеличило частното предлагане на недеклариран труд, въпреки че връзката с нарастващата бедност не е толкова очевидна. При все това по-високата безработица и нарастващата бедност изглежда повишават приемането на плащането „на ръка“. Също така изглежда, че нивото на данъчно облагане не се отразява пряко на равнището на труда в сивия сектор, отчитат анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още