IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eвропейците размишляват повече от българите, преди да вземат финансово решение

У нас обаче е по-голям делът на хората, които предпочитат да се консултират преди да вземат такова, показва проучване на ING

11:53 | 28.08.12 г. 11
Eвропейците размишляват повече от българите, преди да вземат финансово решение

„60% от българите предпочитат да размишляват, преди да вземат решение по финансов въпрос, а 40% действат веднага. При останалите страни в Европа процентът на размишляващите е по-голям – 72%, спрямо 28% за тези, които действат бързо, показва проучване* на ING Животозастраховане и ING Пенсионно осигуряване, което е част от общоевропейско изследване.

Българите значително по-рядко вземат финансови решения самостоятелно, за разлика от европейците, като съгражданите ни предпочитат да се консултират със своите семейства и с финансови специалисти. Само 17% от хората у нас вземат напълно самостоятелно финансови решения, докато в Европа този процент е 26%.

62% от българите мислят в дългосрочна перспектива за своите финанси, в сравнение със 70% от европейците. Когато решават финансови дилеми, 37 на сто от българите се доверяват на интуицията си, докато в Европа процентът е 31.

43% от всички европейци понастоящем не разполагат с финансов резерв за спешни нужди. Между 2010 и 2012 г. има лек спад в броя на потребителите с подобен резервен фонд. Наличието на финансов фонд за неотложни нужди в България е много по-ограничено в сравнение със средното за Европа - 59% от българите нямат такъв фонд (при средно 43% за изследваните европейски страни).

По отношение на финансовата грамотност хората в България не се различават съществено от останалите европейци: 22% от българите имат много ниска финансова грамотност, при 20 на сто в Европа. Основни финансови познания имат 66% от хората у нас, също толкова е средният процент и за Европа. Добри финансови познания имат 11% от българите, при 12% в Европа. Отлична е финансовата грамотност на 1% от българите, а такава имат средно 2 на сто от европейците.

Най-важното нещо както за българите, така и за европейците, когато получават бонуси, е да използват тези средства за изплащане на дългове. 40% от хората в България биха похарчили бонуса си именно за това, а в останалите изследвани европейски страни – 37% от хората.

Проучването обхваща и финансовото поведение на респондентите преди и по време на ваканция. Половината от българите планират ваканцията си предварително, докато в Европа този процент е малко по-висок – 58%. Цели 73 на сто от българите предпочитат да си опаковат в последния момент (вечерта преди заминаване) багажа за пътуване. В Европа 68% правят същото. Практиката да се купуват принадлежности за ваканцията предварително е много характерна за българина – 80%, а за останалите европейски страни това е почти закон – 89%.

Голямото мнозинство от българите (84%) планират предварително бюджета за почивката си, докато в Европа това правят 71 процента. 74% от българите по време на почивка се придържат към предварително определения бюджет, докато само 52% от европейците изпълняват предварителния си план.

*Проучването  е проведено в 10 страни в Европа: Холандия, България, Гърция, Испания, Румъния, Словакия, Полша, Чехия, Турция и Унгария, като обхваща над 5 000 респонденти, от които 500 у нас. От ING Животозастраховане и ING Пенсионно осигуряване определят 4 типа личностен финансов профил - филантроп, бохем, практик и стратег. Всеки може да разбере към кой тип принадлежи като реши следния тест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
Банките и лихварите са само оръжието с което, се управляват хората. В еволюцията си човек се образовал и осъзнал, че може да подтисне (прикрива) натуралният си инстинкт да оноди женската. Но желанието за водене на по-добър живот (по-висок стандарт) НЕМОЖЕ да се подтисне, защото ТО включва онождане на повече женски. Женската пък винаги търси този индивид който иска и се стреми към по-добро бъдеще (по-висок стандарт) защото ще може да създаде и отгледа поколение. ЕТО ТУК СА ЗАДЪЛБАЛИ ВЛАДЕТЕЛИТЕ НА СВЕТА И СА СЪЗДАЛИ БАНКИТЕ И ЛИХВАРИТЕ, за да подлъжат индивида и да му отнемат и късата черга които има. Чрез отнемането на чергата му, плащат за иновации на други индивиди (на български открития улесняващи човешкото съществуване и увеличаване продължителността на живота). Процеса ще приключи когато се открие онази иновация позволяваща на владетелите да властват вечно. Тогава ще просперира индивида появил се на земята.... Аз поне така бих направил, ако владеех света в момента, а ВИЕ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Затова не считам банките и лихварите за най-голямото зло, защото глупостта, мързела и алчността на един човек го прави да влиза в капана на живота, който не е негов и който не заслужава.Всеки трябва да се простира според чергата си иначе накрая губи и нея, колкото и да е къса и продрана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Напълно съгласен с теб.Искам да направя само уточнението, че ако човек си знае възможностите и живее според тях няма как да попадне в лапите на банкерите и лихварите. И на мен ми се иска нещата в живота ми да се случват така лесно и така бързо но устоявам на кредитоизкушението и купувам само със собствени средства.Обаче някои мои колеги с помощта на кредит постигнаха десетки пъти повече отколкото аз за 20 години. Днес много от тях потънаха безвъзвратно и заради липса на закон за фалита и не могат да живеят в България. Но не всички кредитополучатели приятели се провалиха. Някои все пак успяха и се радвам когато ги видя от време на време по телевизията. Трагедията на българина е, че масово се опитва да прави неща, които не са в неговата компетенция но той си мисли че е компетентен и затова си пати като поредния ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Вижте проблема не е във времето за размишление, проблема е в доходите.Нация като нашата ако имаше доходи на Европейците, никой Българин нямаше да тегли кредити за жилище или битови нужди. Само и единствено за бизнес, би могъл да вземе и то ако знае (има подписан договор) че ще изпълни голяма поръчка и парите настина са му необходими. Банкерите превърнаха тегленето на кредит в задължение и го направиха чрез медиите и самата държава, е сега какво се учудвате, че ситуацията е такава. То беше ясно още в момента в които продадохме ресурсите си на световните корпорации. Това се нарича "демократичен геноцид" И да размишляваш и да НЕ размишляваш, само отлагаш неизбежния край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Продължение:По късно Българина осъзнава, че събраните от него 40 000 евро в наши дни са предостатъчни за панелка и то само 3-4г след като са го преметнали. Тази мисъл така ЗДРАВО го души, че е пре...н, че той не може да вече да живее нормално. Разбира, че сметки без кръчмаря, не е трябвало да прави. Трябвало е само да добави една величина в договора. Ако банките намалят темповете на кредитиране в жилищния балон, то неговата вноска да намалява право пропорционално на темповете на кредитиране. Но пък кой ли банкер би го допуснал? Никой
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Размишленията на един Българин."Този договор за кредит има ужасни условия за мен..., но в банката ме увериха, че всички договори са такива, даже при другите е още по-зле. Чакай жено, ще питаме приятели... А ми то и нашите договори са такива, теглим кво да правим, цените растат вече 10 години, събрали сме половината 40 000 евро, ще изтеглим още 40 000 евро и готово. Ще плащаме вноска малко по-висока от половината наем, но след 20 години панела ще е наш." Последен размисъл. Въпрос към банкерите: Ами ако ни вдигнете лихвата едностранно, ние какво да правим? Банкера: Ама моля Ви се как ще я вдигаме, нали ще стане ВОЙНА. И Българина подписва какво да прави, няма друг вид договори, няма начин да си купи жилище и подписва. Но в един ден банкерите започват да увеличават лихвите полекичка, за да не боли от раз. И така няколко пъти.. (което по-късно се оказва незаконно, но медиите и държавата предпочита да не популяризира в НОВИНИТЕ и така една обезкръвена нация започва да умира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Интересно какви са били използваните критерии, как са определили процентите?Как са разбрали, че един е фин. грамотен, а друг не...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
krasus
преди 11 години
Съмнява ме разликите в процентите у нас и чужбина да са в рамките на 10% Съдеики по пазара като цяло в БГ за всичко, разликите са по скоро 20 30 %....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
opelastra2000
преди 11 години
Е, ние си размишляваме - отиваш в магазина, гледаш плазма за 1500 лв, вноската ти за нея е 250 лева на месец, ти взимаш заплата 500 лева, но въпреки това си казваш "Абе, ще я взема, пък после ще размишлявам" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
При средно IQ колкото на латиносите в САЩ размишление е твърде силна дума за повечето българи :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още