IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската приказка на България

Преди десет години страната влезе в ЕС с ентусиазъм, който бързо се стопи, защото резултатите липсват, пише Bloomberg

16:47 | 11.12.17 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди десет години България официално стана член на Европейския съюз (ЕС) с фойерверки и коментари на тогавашния министър-председател Сергей Станишев, че „една мечта е станала реалност“, пише в анализ Bloomberg.

Еуфорията, че източноевропейската държава бързо ще намали разликите с богатия Запад, обаче продължи за кратко. Въпреки че износът се удвоява и жизненият стандарт се подобрява, ръстът на заплатите не е удовлетворителен и страната си остава най-бедната в ЕС.

Финансовата криза, обхванала блока, не подобри нещата, особено и със закъсалата съседка Гърция.
Но това не обхваща пълната картина. Другата съседка – Румъния, в същото време с ентусиазъм се зае с реформите и отбелязва забележителен ръст. За да бъдем честни, за последните десет години България постигна много. Бумът в строителството даде тласък на туризма – в планинските и морските курорти. Страната има най-ниското съотношение между БВП и публичен дълг и подкрепата от Германия и Франция за влизане в еврозоната.

„Не можем да се отървем от усещането, че България изпусна възможности за икономически растеж“, коментира обаче анализаторът Отила Данд от Teneo Intelligence пред агенцията.

„На фона на икономическото развитие и на нивото на заплатите би трябвало да бъде по-бърз, но не е“, коментира още той.

Сравнявайки развитието на България и Румъния, Bloomberg посочва, че причината за по-бавния ръст на българската икономика се дължи на корупцията. България е страната с най-широка корупция в ЕС, заради което чуждите инвестиции намаляват, Брюксел наблюдава съдебната система, което е пречка и за влизането в Шенген.

Сега, преди България да поеме председателството на Европейския съвет, има подновен опит за борба с корупцията. Но анализаторите смятат, че повечето инициативи не водят до успех, а и не вярват, че премиерът Бойко Борисов би променил нещо.

Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 8 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 6 години
Еми мерси, както викаше един по-долу! Стой си на село и си организирай опълчение срещу разбойниците! Ама ти питай онези мъже там, или бащите им, това ли правеха при комунистите? И от моето поколение всички завършиха в България, после работиха тук, а тези от тях, които решиха да работят навън, ги мезнаха като топъл хляб - начи не са били лошо образовани от БКП... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 3
honaniga
преди 6 години
Добре!Беше ми приятно да си поприказвам и с Мави.Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 6 години
А сега ти си помисли, ако не беха държавните фондове, с които се финансира и бая частен бизнес - вие му викате "крадене" - колко от сегашните екстри на които толкова се кефиш в ЕС, щеше да помиришеш? Ако не беха държавите, които създадоха тези условия, ти къде щеше да бъдеш?Ти просто смучеш блага от по-уредените и по-богати държави - директно и индиректно, правейки бизнес с партньори, които най-вероятно ти плащат с Quantitative Easing, ако знаеш какво беше това... А тук ставаше дума за това, че нашата държава не получава нищо или получава трохи от онова, което ни обясняваха, че ни чака в НАТО и ЕС. А согато някой те е излъгал в една сделка, винаги ще намери аргументи да обвини теб, че не си бил коректната страна... Корупция, морупция... Нея я измислиха БКП, КГБ и Путин - питай бегетупана и кухао... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
honaniga
преди 6 години
Мъжете на майка ми от селото са се организирали и доброволно обикалят къщите и нивите срещу набезите на крадците.Децата ни учат в чужбина.Непрекъснато се събират пари за лечение на близки приятели и непознати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
honaniga
преди 6 години
За коя държава говориш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 2
honaniga
преди 6 години
Как да не си спомниш със симпатии едно време как беше.Кандидатстваш за определена позиция, но се появява член на БКП и отпадаш от играта. Задгранична командировк- Другарят Пешев ще отиде (надежден кадър)Какви хубави времена бяха ей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 6 години
Да, приятелски съм настроен, но съм доста по-задълбочен от теб. Днешният бизнес без Държавата не може и да пр^ъдне. Не те знам с какво си изкарваш парите, но ако няма държава, съм сигурен, че ще пукнеш за дни!Щото аз след две седмици, като тръгна на ски некъде из ЕС, ще искам да стигна до летището по асфалтиран и осветен път със сфетофари, маркировка и полицейски контрол. После самолетът ми да прелети над неколко държави, воден компетентно от въздушни диспечери и управляван от надеждни, грамотни и сартифицирани от държавни органи пилоти. Винаги летя с компании - национални превозвачи. Искам, като кацна, да стигна безопасно до място, където да почивам, а не да се грижа сам за сигурността и здравето си, а с това да се занимават компетентни и отговорни държавни органи.Искам да се върна пак така безгрижно, да си намеря жилището, колите и офиса по местата и непокътнати. Хората да си ходят кротко по улиците, да се возят на автобуси, метро, децата да училище, да има електричество, вода...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
comet
преди 6 години
Предполагам и ти ще се учудиш, но и аз съм бродил поне 20-тина години (из оня свят където си) и все като независим (при това в по-добрите му минали години), ... , достатъчно време да отрезнея от първоначалното опиянение. Та бъди жив, здрав, успешна борба и не се надценявай (казвам ти го добронамерено, че е опасно), ... а на Горбачов само западняците могат да са му благодарни, повервай ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
honaniga
преди 6 години
Много сте ми симпатични и не мога да разбера, защо се палите.А пък и дори на онези 5%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
honaniga
преди 6 години
Сигурно ще се учудиш. Но нещата могат и да се получат и тук. Пак повтарям, независимо от държавата и въпреки държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още