Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Европейски стандарт ще защитава инвеститорите в колективни инвестиционни схеми

Министерският съвет прие проект, който променя проспекта на колективна инвестиционна схема и правилата за подаване на сигнали при нарушения на закона

Европейски стандарт ще защитава инвеститорите в колективни инвестиционни схеми

Снимка: Pixabay

Правителството одобри промените в проекта на Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране, събщи пресцентърът на Министерския съвет.

Целта на промените е да се въведат в националното законодателство мерки, които да подобрят нормативната регулация в съответствие с европейските изисквания за фондовете на паричния пазар.

С тях ще се осигури по-високо ниво на защита на инвеститорите и ще се ограничат проблемите на пазара на краткосрочно финансиране.

Още по темата

Промените обхващат: проспектът на колективна инвестиционна схема, която има различни класове дялове; капиталовата адекватност и ликвидността на управляващите дружества.

Предприятията за колективно инвестиране са длъжни да осигурят и приложат адекватни и ефективни вътрешни канали и процедури за подаване на сигнали от служителите на инвестиционното дружество и депозитаря, за действителни или възможни нарушения на закона и актовете по прилагането му.

В проекта се уеднаквяват изискванията към управлението и представителството на управляващо дружество с тези при инвестиционните посредници.

Със законопроекта се отстраняват и други пропуски, свързани с лицата, които управляват алтернативни инвестиционни фондове.

С предложените промени ще се подобри регулацията и инвестиционната среда, като се отстранят пропуски и констатирани практически проблеми в прилагането на закона, обясниха от Министерския съвет.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Смениха директора на болница "Св. Екатерина"