Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Фалшифицираните стоки държат осем процента от световната търговия

GS1 Интернешънъл* започва подготовка на Бяла книга за идентифициране на неоригиналните продукти

Над 1,5 млрд. фалшиви стоки се намират на световния пазар, което означава, че осем процента от световната търговия е с подправени продукти. Това е отчетено в рамките на проучване, представено от годишния глобален форум GS1 в Брюксел, съобщават от Българската търговско-промишлена палата.

Половината от търговията с фалшификати е със стоки от модната индустрия, а в бизнеса с лекарства делът на подправените продукти е 10 на сто. В резултат на непълното внедряване на системите за уникално маркиране и проследяване на продуктите между фирмите се обменят един милиард фалшиви документи, особено в областта на бързоразвалящите се продукти и лекарствата. Според експертите само за миналата година загубите от похабяване на бързоразвалящи се стоки в световен мащаб възлизат на 334 милиарда долара.
 
От палатата съобщават, че усилено се работи по разширяване на приложението на GS1 стандартите през мобилните телефони. Целта е да се направи възможна търговията отвсякъде, както и да се проверява надеждността на информацията за произхода, качествата и сроковете на всяка стока и продукт. Причината за тези мерки са, че стоките, които преминават през мобилната търговия, ще се увеличават все повече

През 2015 г. търговията чрез мобилни устройства е достигнала 300 милиарда броя. За сравнение през 2010 г. през мобилни устройства са реализирани над 2 милиарда продажби, през 2011-та техният брой е 5 милиарда, а през тази година се очакват 8 милиарда сделки.

GS1 Интернешънъл започва подготовка на Бяла книга за борба с фалшивите стоки. На тази основа GS1 България ще изработи свой вариант за българския пазар.

Констатирано е, че 25% от пресните храни и продукти се бракуват поради липсата на ефективни средства за проследяване на сроковете за годност и за осъществяване на качествена логистика по веригата производител - доставчик - търговец. На форума бяха представени приложения, реализирани с GS1 DataBar, които решават този проблем.

Работи се и по GS1-приложения в здравеопазването.


* GS1 e световна асоциация, която разработва и поддържа глобални стандарти,  позволяващи идентификация и предаване на информация за стоки, услуги, логистични единици, локации и амбалаж за многократна употреба по веригите за търсене и предлагане.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Здравното министерство очаква 4,4 млн. дози от COVID ваксините до края на 2021 г