IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалшиво сирене в магазините откри асоциация "Активни потребители"*

Организацията сигнализира за продукти с палма и ниска степен на зрялост

13:58 | 17.05.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От Българската национална асоциация "Активни потребители" ще сезират КЗК за драстични нарушения при качеството на част от сирената, предлагани в търговската мрежа. Това съобщи Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциацията, предаде БТА.

Той информира, че заключението е на база поредния тест на краве сирене, обхващащо 36 марки, в акредитирана лаборатория у нас. Основните констатации са показали непълно етикетиране при повече от половината (23) продукта, най-вече при насипните сирена. При 6 от марките в насипно състояние изследването е установила добавяне на немлечни мазнини.

Ниска степен на зрялост - под 12,6 на сто (при 14 на сто по БДС) се наблюдава при 26 марки. Четири от марките са с под допустимите 44 на сто мазнини от сухото вещество и 3 обратно - с високо съдържание и добавени немлечни мазнини.

С много ниско съдържание на протеин (белтък) - под 12 на сто, при норма от 15-16 на сто, е установено при 5 от марките.

Наличие на антибиотици и наднормено количество сол не са регистрирани при нито едно от 36-те марки изследвани сирена. 

Подходите за фалшифициране на сирена са няколко - използване на палмови масла, вместо животински, сухо мляко и съответно високо водно съдържание и ниска масленост при тези продукти. Това е установено при 9 от общо 36-те изследвани марки сирена и при тях подправеността е категорично установена.

При останалите 27 марки сирене - обект на лабораторното изследване, има подозрение, че са прилагани нови подходи за измама, посочи д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните.

Единият от тях е чрез добавянето на специален ензим, който уврежда протеините в продукта и по този начин го втвърдява. Целта е с по-малко мляко да се направи нещо, приличащо на сирене, обясни д-р Иванов.

Той каза, че все още у нас няма метод за отриване на този ензим. Констатираното при около 10 от марките сирена повишено водно съдържание и ниско масленост насочва към подозрения за съдържанието на този ензим.

Друга индикация е засиленият му внос през последните години и някои свидетелски показания на хора от бранша. Д-р Иванов каза още, че употребата на този ензим е разрешена, но не и за направа на сирене и производителите на подобни продукти си играят със здравето на хората, коментира специалистът.

Богомил Николов каза, че тенденцията за подобни нарушения през последните години се засилва и призова за по-голяма нетърпимост от страна на обществото.

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) от своя страна да започне регулярни тестове, но не в мандрите, а в търговските мрежи с участието на всички заинтересовани страни, настояха от БНА "Активни потребители".

Според тях външните белези за откриване на това дали едно сирене е истинско или фалшифицирано не са достатъчни. Известна гаранция дава цената, която не трябва да е под 8-9 лева за килограм. 

Междувременно и Агенцията по храните съобщи, че при проверки е открила 8 проби с нерегламентирано вложени немлечни мазнини в сирене. Общото количество на засегнатите партиди е над 7 т. От тях 4,5 тона са насочени за преетикетиране като имитиращ продукт, а 2,6 т са насочени за унищожаване.

При засилени проверки в средата на март агенцията е изследвала общо 424 проби за наличие на немлечни мазнини (155 – сирене, 153 – кашкавал, 116 краве масло). От тях 393 проби са от продукти, произведени в България и 31 са с произход Европейски съюз.

Пробите с наличие на немлечни мазнини са само от краве сирене, не предварително опаковано, което се предлага от витрината на търговските обекти. Продукцията е доставена в търговските обекти чрез складове за търговия на едро. При някои от инспекциите не е гарантиран произходът на сиренето, за което е уведомена Прокуратурата. 

*Новината е допълнена в 17.08 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
edimi
преди 7 години
Абсолютно съгласен с казаното. Но, ще "иззема" за малко "титлата" мизантроп, относно БГ. На този етап съм силно скептичен в достоверността на тези "кампании". Т.е. възможността отново да има наши-ваши, платили-неплатили или разчистване на "натрапници".... Даже по точка 2, понеже може и да се тълкува като умишлено физическо увреждане с опасност за живота, бих добавил-без право на установените лица изобщо да се занимават с храни и затвор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
SimeonAtanasov
преди 7 години
Поздравления за добрата работа на Активни потребители. Такива организации са доста полезни, като ни информират за качеството на продуктите, като не спестяват данни на производителите. А санкцията на потребителя е най-тежката възможна. разбира се БАБХ, КЗК и КЗП трябва да си вършат работата. А и НАП и ГИТ трябва да проверяват наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Обществото нищо не може да направи, това си е работа на агенцията за контрол на храните. Що се отнася до цената.. бих казал, че ниската цена е гаранция за менте, високата цена не е гаранция за нищо. А как да стане.. ами лесно1) Редовен контрол2) Брутални глоби както и отнемане на лицензи при установени 3 нарушения в рамките на 5 год3) Публичен списък с фирмите и установените нарушения и наложените санкции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
d333
преди 7 години
Ето имената с подробни данни:https://money.bg/companies/koi-marki-krave-sirene-u-nas-sa-kachestveni-i-koi-narushavat-standartite.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 1
ivancholak
преди 7 години
имена на фирми, имена на марки стига анонимност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още