IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Договорът със "Софийска вода" е твърде неизгоден за София

От ВиК дружеството обявиха, че не могат да изпълнят инвестиционния план при тази цена на водата

08:55 | 29.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фандъкова: Договорът със "Софийска вода" е твърде неизгоден за София

Договорът за отдаване на концесия на столичното ВиК дружество е твърде неизгоден за София, коментира в ефира на БНТ кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Според нея през годините текстовете са били подобрени, но единствено по отношение на инвестициите в мрежата.

Въпреки това загубите по мрежата са големи - над 54%, а от "Софийска вода" коментират, че при сегашното ниво на цената на водата няма да може да се направят нужните инвестиции. Според Йорданка Фандъкова няма основание за искане за повишаване на цената. "С тази цена по наши сметки са възможни инвестиции в размер на 50 млн. лева", допълни тя.

Тези средства трябва да бъдат вложени за обновяване на водопроводната мрежа, но и за изграждане на канализация, защото все още има части от столицата са без канализация.

Намаляването на загубите на вода по мрежата и размерът на инвестициите са заложени в бизнес плановете на дружеството, които се одобряват от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Въпреки това и в общината има дирекция "Концесионен контрол", която следи за изпълнението на задълженията, уточни още столичният кмет.

Тя коментира и възможността за развалянето на концесията за ВиК дружеството. Това може да стане след две поредни санкции от страна на регулатора, обясни Фандъкова. Кметът обаче отказа да даде мнение по искането на концесионера на "Софийска вода" да поемат управлението на "Топлофикация - София".

Проверките в топлофикационното дружество досега показаха, че един от основните проблеми в него е обслужването на гражданите, допълни още Фандъкова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още