IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Искаме хората да ползват повече картите за градския транспорт

В бъдеще се предвижда и нова система за таксуване, която да позволи и таксуване за време или разстояние, поясни столичният кмет

18:16 | 27.03.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Фандъкова: Искаме хората да ползват повече картите за градския транспорт

Основната цел на повишаването на цената на билета за градски транспорт в София е да се стимулира ползването на карти, които от една страна гарантират стабилни приходи на транспортните оператори, а от друга - имат голям принос в борбата срещу гратиса. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова в интервю за БНР.

"Това е европейска практика. Във всички европейски столици цената на единичния билет е висока, за разлика от картите, които поевтиняват чувствително многократно пътуването", посочи още Фандъкова. Тя допълни, че в бъдеще се предвижда и нова система за таксуване, която да позволи и таксуване за време или разстояние.

"Центърът за градска мобилност, който ръководи градския транспорт в София, имаше задача да направи точен икономически анализ на дейността на всички транспортни дружества и да предложи промени в тарифната политика. Това е експертен доклад, който сега тепърва влиза за разглеждане в комисиите на столичния общински съвет. Центърът за градска мобилност трябва да защитят всяко число, което са подали в икономическата рамка. Крайното решение ще бъде взето от Столичния общински съвет. Предполагам, че следващите седмици ще има дискусии в съвета по този повод", заяви още кметът на София. 

Фандъкова посочи, че е дала задължително изискване цените на картите да останат същите, но в същото време да се даде отчет колко е реалната цена на единичния билет:

"Това е важно, за да може да гарантираме на хората, които пътуват всеки ден, възможността да пътуват изгодно. И в момента разчетите показват ясно, че пътуването с едномесечните карти излизат под 50 стотинки на единично пътуване. За хората, които пътуват с преференциални карти, това е и много по-малко", допълни Фандъкова.

Тя уточни, че цените на картите остават, защото е важно хората да имат стимул да пътуват с градския транспорт, а в същото време той да се развива и модернизира. “Важно е градският транспорт да се развива. Това дава възможност на хората да пътуват по-комфортно”, отчете Фандъкова и отново посочи, че до 2019 година се цели всички автобуси да бъдат обновени и средната възраст на автобусите да бъде както в Европа – 5-7 години.

Стоичният кмет коментира и проведеното през седмицата антитерористично обучение в София, както и драмата около хотел “Плиска”. “Операцията беше важна, но важни са също така изводите. Всички служби, които участваха, трябва да направят анализ и всички заедно да предприемем мерки за отстраняване на евентуални слабости в комуникацията”, посочи тя.

Още новини от България четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Но уви, тука сме ГУБЕРНИЯ НА ОЛИГАРСИ И КОЛЕКТИВНАТА ОТГОВОРНОСТ !!! -------------------------------------------------------------------------------------------------------------а кво стана ве мой ? Нали защитаваше вчера президента е той от коя губерня е според тебе от тая на монасите ли ? То той е от същите грабливи птици бре както вече си видял ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
scott
преди 8 години
требва да ви кажем и требва да ви кажем също така,че от далеееееечната 2003-та гдина пътувам из Софиа само с велосипед.Веднъж ми се наложи да взема рейс, че велото беше у сервиза. Не издържах и 2 /две/ спирки. тез аВтобуси, за животни са правени бе. Кой нормален щи се качи вътре.Фъндък, напрай биуета 10 лева. ДИИЙЛ? И без тва требват нови сделки за комисеонни.Мързеливата човекобройка ше преглътне зенатес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 8 години
Той билета за градският транспорт е 60ст ама в Румъния - Както каза Буда отдавна сме ги задминали а сега направо ще ги прескочим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
power grid
преди 8 години
Сороспиите сороститутките и европейските съединители в България само това могат.Като ходя в София няма повече да дупча билет.И ше си джиткам с жипката.Ше има метро музей..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 1
alexx
преди 8 години
Фандъкова, това беше ли част от предизборната ти програма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
ПРЕСТАНЕТЕ ДА КРАДЕТЕ ТОЛКОВА! НЕ СЕ ЛИ НАСИТИХТЕ?ПРЕСТАНЕТЕ ДА КРАДЕТЕ ТОЛКОВА! НЕ СЕ ЛИ НАСИТИХТЕ?ПРЕСТАНЕТЕ ДА КРАДЕТЕ ТОЛКОВА! НЕ СЕ ЛИ НАСИТИХТЕ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още