IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Пак ще работят Княжевският и Драгалевският лифт

Столична община ще актуализира за пореден път бюджета си заради загубите в транспорта, съобщи кметът на София

09:28 | 11.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Столична община ще направи поредната актуализация на бюджета си заради пандемията от коронавирус. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по БНТ. Столичният градоначалник обясни, че вече са намалили средства в някои дейности, но приоритет остава изграждането на детски градини.

„Най-големи загуби - 24 млн. лева, отчита Центърът за градска мобилност, 15 млн. лева имат транспортните оператори, каза Фандъкова и посочи, че загубите са между 2 и 3 млн. лева на месец, като в транспорта са се върнали 60% от пътниците. - Предстои актуализация на бюджета след края на юни, за да подкрепим транспорта и пак през септември.“

Кметът потвърди, че продължават ремонтите за облекчаване на пътуването – Южната дъга и разширението на бул. "Тодор Каблешков".

Най-важна е връзката на метрото със Симеоновския лифт, смята Фандъкова и заяви, че се работи по проекта, който се подкрепя от софиянци, за да има връзка градът с планината Витоша.

Тя информира, че вече има споразумение с Природен парк Витоша за изграждане на заслони по програма за три години. Със 130 хил. лева ще се направят заслони, екопътеки, за които експертите от природния парк вече имат предложения.

„Поела съм ангажимент за подновяване на лифтовете, но собствениците им нямат желание за това, разкри столичният кмет и разказа, че собствениците на Княжевския лифт са отказали, а съдът вече се е произнесъл за долната станция.

По думите й те се оправдават се със Закона за горите, но не уточни какви са мотивите им за тази реакция.

Според Фандъкова вече са предприети действия от Столична община, с които ще принудят собствениците да възстановят спрените лифтове.

„Главният архитект ще обследва Княжевския и Драгалевския лифт, ще направим собствена експертиза с помощта на световни експерти, ще предприемем няколко стъпки, за да не се оспорват евентуални решения на собствениците, които ще блокират възстановяването на най-екологичния транспорт“, коментира кметът, но не влезе в подробности.

Йорданка Фандъкова обяви, че приоритет за Столична община остава строителството на детски градини, за което ще се използват подходящи терени, но и на първия и втория етаж на нови сгради, каквато е практиката по света.

"В момента се правят 12 нови сгради, като най-новата е в Манастирски ливади, като за изграждането й се ползват държавни средства в размер на 15 милиона лева, допълни тя и каза, че вчера е имала среща с районните кметове, които да идентифицират терени.

Що се отнася до случая с детските учителки в градина №50, Йорданка Фандъкова обясни, че те са създали сериозен проблем, но работата в детското заведение се възстановява.

„РЗИ – София град реагира много бързо и се минимизира рискът, от понеделник ще започне ново тестване дали са носители на вируса на учителките след бързите тестове“, поясни кметът на София и информира, че след като в детската градина са били заведени 130 деца след края на извънредното положение, след случая с учителките, във вчерашния ден е имало само две дечица. Фандъкова обясни, че там се спазват правилата за дезинфекция и не се събират различните групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Това за лифтовете - добре (дано само някой НОЩ и Борисов пак не ни забранят да ходим там), но Самоковското шосе си работи, Данке, и е добре да си се прибереш в Самоков. Да не ни налагаш своите твърде скромни представи за съвременен град, да си маша на Борисов и Ромската кралица, избрана с гласовете на платените роми.Подобренията в София стават въпреки твоята намеса. От твоето управление излезе израза ремонт на ремонт, ремонт на втория ремонт и т.н. - например ул. "Граф Игнатиев". За отвратителните тротоари и настилки на малките улици в София в самия център - да не говорим. Приличат като след бомбардировките от братските англо-саксонски самолети. Например улиците "Бузлуджа", "Иван Рилски", "Люлин планина", "Шандор Петьофи" и т.н. И това не изисква толкова много средства, поне не много повече от тези, които даваш на своите цветарски фирми, но трябва усет, отговорност и визия, каквито нямаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още