IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Пускаме първите 8 км от третата линия на метрото до края на август

Стойността на проекта достига 498 милиона евро, посочва кметът на София

18:10 | 16.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Първите 8 километра от третата линия на метрото ще бъдат пуснати до края на месеца, увери кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНР. 

Готов е и вторият участък от 4 километра в район “Овча купел“, по който ще започнат единичните изпитания на влаковете, изтъкна още тя.

По нейните думи стойността на проекта достига 498 милиона евро. 312 милиона евро са безвъзмездно финансиране от Европейската комисия, припомни столичният кмет.

Фандъкова изтъкна, че отсечката, която ще бъде пусната в експлоатация до края на месеца, се отнася за участъка от „красно Село“ до „Владимир Вазов“.

“Очакваме до края на месец август първите 8 километра – в участъка от “Красно Село“ до “Владимир Вазов“ да бъдат пуснати в експлоатация. Това е един от двата етапа, който изпълняваме в рамките на този програмен период с финансиране от Европейската комисия , от оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура“ и сериозното съфинансиране от страна на Столичната община и държавата“, каза кметът Фандъкова и допълни: “Общо в двата етапа очакваме около 110 хил. пътници на ден. Намалението на изхвърлените вредни емисии очакваме да бъде над 11 хил. тона годишно. Разбира се намаление на трафика по трасето около 25% и намаление на броя на автомобилите, това е една от основните ни цели“.

През март столичното метро пусна допълнителни влакове като мярка за облекчаване на засиления трафик. Целта на мярката беше да има по-малко пътници във влакчетата и хората да са на разстояние един от друг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
++11Ее, коронобесие брат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
пасъм
преди 3 години
Браво, само година закъснение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още