IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Решението за цената на билета за градски транспорт в София е политическо

Столична община планира ремонт на 70 малки улици по кварталите тази година

10:29 | 30.03.16 г. 2
Фандъкова: Решението за цената на билета за градски транспорт в София е политическо

Каква да бъде цената на билета за градския транспорт в София е политическо решение и то ще се вземе от Столичния общински съвет. Това каза пред bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Кметът посочи, че предстои обсъждане на предложената цена от 1,60 лв. за билет в София, но уточни, че за нея е важно да се знае реалната стойност на билета, която е тази.

„Цената е такава, каквото е изчислението, Столичният общински съвет ще вземе политическо решение – цената винаги се плаща от някого - или с цената на билета, или с данъците, които плащат столичани”, подчерта тя. 

Фандъкова посочи, че разчетите са коректни, а при по-евтини билети разликата пак се плаща от столичани през данъците. Фандъкова поясни, че със запазването на цените на картите се намалява чувствително цената на пътуването с тях.

По думите й целта е да се стимулират хората да ползват абонаментни карти, с които цената на пътуването пада до под 50 стотинки. "Така стимулираме редовното ползване на градския транспорт. С месечна карта едно пътуване излиза 50 стотинки, а при студентските и пенсионерски превозни документи под 30-40 стотинки", каза столичният кмет.

Тази година Столична община ще работи в по-крайните квартали за цялостна реконструкция и ремонти. Плановете са за основен ремонт на 70 малки улици по кварталите – до месец започва първо в „Овча купел”, „Орландовци” и „Надежда”, посочи още градоначалникът.

Сред по-големите проекти, с които общината се е ангажирала, е продължаването на реконструкцията на бул. „Витоша” до Южния парк, подмяна на релсите по ул. „Козлодуй” и ремонти на бул. „Монтевидео” (с разширение при НБУ) и бул. „Владимир Вазов” (с акцент върху мостовите съоръжения). Ще се работи и по пробива на ул. „Обиколна” в „Дружба”.

Фандъкова каза, че Центърът за градска мобилност предвижда средства за довършване на подземния паркинг на бул. "Драган Цанков”.

Продължава да се работи и по програмата за изграждане на видеонаблюдение в училищата. „Където има видеонаблюдение, статистиката показва, че има 80% намаляване на ситуациите и агресията в училищата“, каза кметът.

Относно спрени обществени поръчки Йорданка Фандъкова каза, че общината възлага спиране на обществени поръчки, „винаги когато има необходимост и причина за това“. Последните, които бяха отразени, бяха свързани с косенето в зелените пространства, тъй като там имаше проблем с условията", посочи кметът.

Във връзка с незаконното строителство в София тя коментира, че районните кметове следят много внимателно да не се появяват нови незаконни постройки и при всяка поява те се събарят. Районните кметове не допускат нови регистрации в тези райони, защото когато са регистрирани тези граждани, на тях трябва да им бъде осигурено жилище”, обясни Йорданка Фандъкова и уточни, че ако гражданите не са регистрирани, постройките се премахват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 8 години
разбира се че е политическо, щото определено не е икономическо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Като се замисля че Фандъка е децка учителка, ми идват смешни всичките и изказвания и "обосновки". Високите глоби стават винаги несъбираеми, тая ко-кошка да вземе да събере парите от ман-галите първо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още