IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова се ангажира с непрестанен контрол срещу злоупотребите

Не може да се твърди, че има злоупотреба в Центъра за градска мобилност, защото проверките още не са приключили, каза кметът

12:25 | 26.04.16 г.
Фандъкова се ангажира с непрестанен контрол срещу злоупотребите

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че не може да се твърди, че има злоупотреба в работата на Центъра за градска мобилност, защото проверките още не са приключили. По отношение на оставките в Центъра столичният кмет отчете бърза реакция на сигнала за възможна корупция. 

„Има накърнено доверие, липса на адекватно обяснение и затова поисках оставките. Проверките продължават”, каза кметът пред „Нова телевизия”.

Вчера цялото ръководство на Центъра за градска мобилност подаде оставки. Преди това оставка подадоха зам.-кметът по транспорта Любомир Христов и депутатът от ГЕРБ Ирена Коцева. Имената им бяха замесени в скандал със сделка за стотици хиляди левове за ремонт на 60 спирки. Според експерти договорената цена е почти два пъти по-висока от необходимото.

Фандъкова посочи, че е недопустимо накърняване на общественото доверие и публичните личности трябва да носят отговорност. 

 „Затова аз поисках оставките и на Центъра за градска мобилност, защото това са хората, които са провели и са ръководили провеждането на обществената поръчка”, каза кметът.

По думите на Фандъкова проверки върху работата на общински структури се правят постоянно - както текущи проверки, така и по сигнали. Проверката на Центъра за градска мобилност е предоставена на Агенцията за финансова инспекция, а резултатите от нея ще бъдат изнесени публично. 

„Става въпрос за проверка на проект. Управленската отговорност се носи от ръководителите и затова те подадоха оставки. Работата на ЦГМ става все по-публична. Всичко е качено на сайта им в профил на купувача. Параметрите на поръчката ги има качени там”, коментира още Фандъкова. 

По сигнала за ЦМГ Фандъкова лично е назначила проверка за 2015 г. В момента текат плановите проверки, а резултатите от тях също ще се обявят публично, обяви още тя, като се обяви за непрестанен контрол срещу злоупотребите.

Кметът обяви, че ще се разгледа предложение за нова процедура и нов конкурс за изработка на спирки на градския транспорт.

По темата за цените на билетите в столичния градски транспорт Фандъкова настоява да бъдат запазени цените на картите за градския транспорт.

Процедурата за електронно таксуване в транспорта ще се забави. Реалистичният срок за реализирането на тази процедура отнема около година и половина, коментира тя. 

Фандъкова няма да се кандидатира за президент, стана ясно от думите й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още