IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова ще приеме оставката на Крусев

40 хил. "зелени" билета са били продадени до 12,30 ч. днес

18:40 | 04.12.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще приеме подадената оставка на зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев, посочват в съобщение от Столична община.

Столична община ще продължи да съдейства на проверката на прокуратурата. Като част от това преди месец до прокуратурата бяха изпратени резултатите от проверката на дирекция "Вътрешен одит". По заповед на кмета бяха проверени всички обстоятелства, довели до изменението на проекта за релсовия път по ул. "Граф Игнатиев", посочват от общината.

"Столична община оказва пълно съдействие на проверяващите органи, като всички документи и установени от вътрешната проверка факти са присъединени към проверката на прокуратурата. Като възложител на проекта г-н Крусев носи своята отговорност. Реконструкцията на ул."Граф Игнатиев" е голям проект, при реализацията на който се изисква експертизата и компетентните решения на широк кръг експерти, в това число и проектантите. В този процес всеки един носи своята лична и професионална отговорност", заяви Йорданка Фандъкова, цитирана в съобщението. 

Междувременно областният координатор на ГЕРБ в София Цветомир Паунов обяви на брифинг, че партията категорично застава зад Йорданка Фандъкова и общинските съветници на ГЕРБ. Той уточни, че подалият оставка зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев не е член на ГЕРБ и това е негово персонално решение.

Общинските съветници отчетоха и мерките по отношение на атмосферния въздух в столицата и подчертаха, че контролът е непрекъснат и в срок, особено по отношение на най-големите замърсители - строителни обекти, автокъщи, пунктове за смяна на гуми. На непрекъснати проверки са били подложени и общинските жилища, в това число и т. нар. виетнамски общежития, за които има сигнали за отопление с нерегламентирани материали. Анализът от приложените днес мерки - "зелен" билет и допълнителни буферни паркинги, ще бъдат готови до края на деня, информира Лорета Радева, председател на Комисията за опазване на околната среда в общината.

До 12.30 ч. днес, по данни на Зафир Зарков, зам.-председател на транспортната комисия към СОС, са били продадени над 40 хил. "зелени" билета.

Общината възнамерява да монтира още 22 сензора на различни места в столицата към системата за ранно предупреждение за замърсяванията. Догодина в София ще има 90 процента екологично чист транспорт, подчерта депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Той добави, че в борбата с мръсния въздух кметът Фандъкова има желание да бъде криминализирано неспазването на изискването за отоплението, което народните представители били съгласни да разгледат.

Ненков добави, че до края на годината в пленарната зала предстои да бъде приет на второ четене Законът за чистотата на атмосферния въздух. Той попита защо БСП, след като са такива защитници по темата за чистотата на въздуха, не са подкрепили въвеждането на екологичния компонент при данъка за автомобилите, както и са против мерки в закона за чистотата на атмосферния въздух. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
Бушони по ред на номерата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
lyusien
преди 5 години
Да разбира се Ще я приеме защото така е по лесно Някои въобще мисли ли че този човек е правил нещо без да се съветва с Фандъкова Тази жена въобще носи ли някаква отговорност или е просто фасада В каква държава живеем Държава на абсурдите Един претъпкан и силно замърсен град в които продължават да се изливат огромно количество държавни инвестиции и накрая ще се пръсне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още