IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Засега не планираме изцяло затваряне на заведения

До края на седмицата ще има още седем COVID зони пред поликлиниките в София, каза кметът на столицата

12:10 | 12.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Не се предвижда изцяло затваряне на заведения и вечерен час в София. Това обяви в ефира на bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя поясни, че въпреки това имат готовност при усложняване на ситуация да предприемат нови мерки. По думите ѝ в последната седмица има известно стабилизиране, макар да се наблюдават високи стойности на заразените.

До края на седмицата ще има нови седем COVID зони в диагностично-консултативните центрове (ДКЦ) в София, в момента подобни кабинети работят в три бивши поликлиники, каза още кметът на столицата. 

По думите ѝ предстои да се открият още легла в общинските болници за пациенти с коронавирусна инфекция. Фандъкова беше категорична, че целта на COVID кабинетите в поликлиниките е да се намали натискът върху здравната система и да се помогне на общопрактикуващите лекари да изследват пациентите си.

Тя призна, че най-големият проблем не са леглата, а недостигът на лекари и най-вече на медицински сестри. „Моята задача и личната ми ангажираност е откриването на легла в общинските болници. Очаквам в Пета градска болница да се разкрият още 35 легла, в Първа градска още 10“, обясни Фандъкова.

"За съжаление, това е безпрецедентна криза. Следим разрастването и числото на хоспитализираните. Затова министърът има специална заповед за всички болници – да увеличат капацитета си. Най-големият проблем е липсата на лекари и сестри“, посочи тя. Столичният кмет заяви, че през лятото болниците са били снабдени с необходимата апаратура. Тя уточни, че има план на здравното министерство за действие в зависимост от броя на новозаразените и се работи по него.

По думите ѝ следващата стъпка е да се разкрият болници само за лечение на COVID-19.

Във връзка с онлайн обучението на учениците, тя заяви, че не ѝ се иска да се затварят цели училища и детски градини.

Дистанционното обучение не може да предаде нужните знания, но в такава ситуация това е вариантът. Иска ми се да се справим със ситуацията така, че ако се налага дистанционно обучение, то да бъде временно, подчерта столичният кмет.

„В много краен случай трябва малките ученици и децата в детските градини да остават вкъщи. Освен че родителите трябва да си останат вкъщи, там мерките могат да се спазват – да не се събират класове или групи. За съжаление, персоналът се разболява, така че се случва да имаме затворени групи“, коментира още Йорданка Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още