IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевтични фирми ще обжалват наредбата за отстъпките за лекарствата

Наредбата противоречи на български и международни правни норми, смятат чуждите компании от бранша

12:55 | 01.10.15 г.
Фармацевтични фирми ще обжалват наредбата за отстъпките за лекарствата

Чуждите фармацевтични производители в България ще обжалват наредбата със задължителните отстъпки на Здравната каса. За това съобщават от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

Според новата наредба Националната здравноосигурителна каса няма да заплаща тези лекарствени продукти без заместител, за които не е предоставена задължителна отстъпка в полза на НЗОК.

Фирмите ще обжалват наредбата основно, защото процесът по едностранно налагане на 20% отстъпка върху плащанията на НЗОК за тези продукти за последните 4 месеца на 2015 г. и 10% за цялата 2016 г., вече тече, съобщават в писмо до медиите от Асоциацията.

Според изготвените правни анализи задължителните отстъпки за лекарствени продукти без заместител се налагат в противоречие с български и международни правни норми. Поради това, действията по обжалването им са в процес на подготовка, посочва се в съобщението на организацията.

От там уточняват обаче, че ще участват в договарянето на отстъпки за лекарствени продукти на НЗОК, защото това ще гарантира, че достъпът на българските пациенти до лечение ще бъде запазен.

Снабдяването с някои медикаменти при новите изисквания може да се окаже икономически неефективно, тъй като лекарствените продукти, поради изискванията на българското законодателство, вече се доставят в България на най-ниските цени на производител в сравнение с цените в 12-те референтни страни от Европейския съюз.

От Асоциацията призовават институциите преговорите да продължат, като мерките, налагани едностранно към момента, бъдат трансформирани в предвидим и устойчив механизъм за контрол на разходите за лекарства, съвместим с българското и международното право. Така би бил избегнат рискът достъпът на българските пациенти до ефикасно лекарствено лечение, да бъде ограничен, посочват от там.

От асоциацията твърдят, е има обективни причини за увеличаване на публичните разходи за лекарствени продукти – застаряване на населението, повишена заболеваемост, по-голяма продължителност на живота, навлизане на нови технологии, по-добър достъп на пациентите до лекарства. И затова прехвърлянето на тежестта на това повишение върху индустрията не е устойчив модел. Нужно е и контролирано увеличение на бюджета за лекарства на НЗОК, отчитащо тенденциите за нарастване на разходите, допълват от асоциацията.

Припомняме, че и промените в Наредба 10 на здравното ведомство, които регламентират задължителни отстъпки за лекарства, бяха приети с резерви от представителите на фирмите. Генеричните производители приветстваха измененията, като заявиха, че те имат потенциала бързо и ефективно да изпълнят целите на „пакта за стабилност“ без да бъде необходимо извършването на допълнителни промени в законодателството.

От чуждите фармацевтични фирми обаче се обявиха против някои от промените в наредбата – например това отстъпките да се изчисляват на база прогнозируем ръст на разходите на НЗОК и срещу ретроспективното действие на правилото, тоест връщане на пари още от тази година.

Повече от 100 притежатели на разрешителни за употреба на лекарства са подали заявления за отстъпки в цените към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщиха през септември от здравния фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още