IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевтичният бизнес иска регламент за отстъпките към пациентите

Липсата на нормативно решение може да застраши програмите на подобряване на достъпа до лечение чрез компенсация на доплащането, смятат фирмите

17:03 | 05.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Иновативните фармацевтични компании настояват за регламентиране на допълнителните отстъпки, които дават на пациентите. Това се разбира от писмо на Асоциацията на научноизследователрските фармацевтични компании ARPharM, изпратено до министъра на здравеопазването Николай Петров.

То е във връзка с промени в наредбата за отстъпките за лекарства, подготвяни от Министерството на здавеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), с които се регламентират допълнителни изисквания към компаниите.

Фармацевтичните компании от години доброволно осъществяват у нас програми за подобряване на достъпа за частично заплащани от НЗОК лекарства, като предоставят на дистрибутори и аптеки отстъпки, предназначени за намаляване доплащането от пациентите. Съществуването на тези програми в много случаи е единственият начин лекарственият продукт да бъде достъпен за българските пациенти, посочва се в писмото.

Това компенсиране на доплащане гарантира достъпа на пациентите да много лекарства, тъй като доплащането често е непосилно за пациентите и техните семейства и те на практика са лишени от адекватен достъп до лекарствена терапия без помощ от страна на компанията. 

Поради липса на друга нормативно регламентирана възможност програмите за подобряване на достъпа чрез компенсиране на доплащането за пациент се осъществяват чрез предоставяне на допълнителна отстъпка по търговската верига (дистрибутори и аптеки). Според фирмите обаче чрез този механизъм няма как да бъде гарантирано, че предоставената отстъпка и лекарствените продукти реално ще стигнат до пациента, обяснява се в писмото. 

Заради ниските цени на медикаментите у нас износът на съответните лекарствени продукти към други държави в ЕС съществено се засилва, което в много случаи води до липси в аптечната мрежа и невъзможност медикаментите да стигнат до българските пациенти.

Липсата на нормативно решение по този въпрос би могло да застраши съществуването на програмите на подобряване на достъпа чрез компенсация на доплащането, което да доведе до доплащане или увеличаване на доплащането за лекарства от пациентите.

От Асоциацията държат на предложения механизъм за предоставяне на компенсацията на доплащането на пациент чрез НЗОК, който би решил изложения по-горе проблем с дефицитите без увеличение на разходите на НЗОК за лекарства, посочва се в писмото.

Затова иновативните фирми настояват за нормативно решение, което да позволи доброволната компенсация от компаниите на доплащането от пациент за някои частично заплащани от НЗОК медикаменти да продължи. 

През 2017 г. 14 от компаниите, членуващи в ARPharM, предоставят отстъпки за компенсиране на доплащането от пациент чрез програми за подобряване на достъпа на обща стойност 66 млн. лева. Очаква се за 2018 г. общата стойност на програмите за компенсиране на доплащането да достигне 70 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още