IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед вижда растяща икономика в САЩ

Лошото време е засегнало продажбите на дребно в Ню Йорк и Бостън, отчита Бежовата книга

22:22 | 04.03.15 г. 2
Фед вижда растяща икономика в САЩ

На фона на суровите зимни условия и смесените пазарни данни в САЩ повечето подразделения на Федералния резерв (Фед) отчитат растяща икономика и преобладаващ оптимизъм, съобщи CNBC.

Работните места са нараснали в редица сектори, сочи последното мартенско издание на „Бежовата книга“ на централната банка, която обобщава редица икономически индикатори и прогнози.

Лошото време е оказало своето влияние, като в Бостън и Ню Йорк то е засегнало продажбите на дребно. Въпреки това дори в Бостън настроението е било „доста оптимистично, независимо от суровото време”.

Строителството също е засегнато от снеговете и изключително ниските температури, докато компаниите от енергийния сектор посочват, че спадът на цените на петрола ще се отрази на капиталовите разходи.

Инфлацията остава под контрол, а ръстът на заплатите – слаб, въпреки усилията на Фед да ускори инфлацията и увеличи заетостта.

Фед се подготвя за вдигане на лихвите, което пазарните участници очакват да се случи по-късно тази година.

Подобряващите се икономически условия са в основата на този ход, въпреки че председателят на Фед Джанет Йелън заяви наскоро, че се притеснява от бавното нарастване на заплатите.

Бежовата книга е периодично издание на Федералния резерв, в което той оценява икономическите условия и публикува 8 пъти годишно.

В последните издания се изтъква оптимизмът за икономиката, макар и в изданието от януари да се изразяват притеснения от влиянието на спадащите цени на петрола върху енергийните компании и трудовия пазар.

В доклада се посочва още, че условията за пазара на недвижими имоти и строителство са „смесени”, докато тези за банковия и финансовия сектор са „предимно положителни”. Потребителските разходи са нараснали, а в производството се наблюдава „вариращ” ръст.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
май само те я виждат, друг никой не я вижда .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още