IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери готвят протести пред парламента заради ниските цени на тютюна

Тютюнопроизводителите са готови да запалят неизкупената продукция пред депутатите

11:08 | 24.03.14 г.
<p>
	На 6 януари 2014 г. около 300 тютюнопроизводители блокираха международния <span id="mxzjbjrhkqluvnrjnpsjongo" style="cursor: pointer; color: rgb(255, 0, 0); text-decoration: underline; border-bottom: 1px solid rgb(255, 0, 0);">път</span> Е80 към Турция в знак на протест. <em>Снимка: БТА</em></p>

На 6 януари 2014 г. около 300 тютюнопроизводители блокираха международния път Е80 към Турция в знак на протест. Снимка: БТА

Тютюнопроизводителите поставят ултиматум на кабинета – ако до 72 часа не се вземат окончателни решения, с които да се решат проблемите им, над 300 земеделски производители от Хасковска област ще блокират Народното събрание и ще запалят неизкупената продукция пред входа на депутатите.

Изкупната кампания стартира през януари с протестни действия. За съжаление, приключва пак с протестни действия. Това заяви в предаването председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев пред БНР.

Припомняме, че в началото на годината тютюнопроизводители протестираха заради забавената изкупна кампания за тютюна и по-ниските цени в сравнение с миналата година.

Тогава управляващите обещха на фермерите, че ще бъдат възстановени минималните изкупни цени на продукцията, също и регистър не само на производителите, но и на изкупвачите.

Покрай протестите стана ясно, че сегашната схема на подпомагане на фермерите, която не е обвързана с настоящото производство, а с референтен период за 2007-2009 г., е предпоставка за престъпни схеми. Хора, които в момента не произвеждат тютюн, се възползват от средствата, признаха управляващите.

Днес Цветан Филев съобщи, че фермерите били обект на „наказателна акция от страна на търговските фирми“. Имало откази да бъде изкупена продукцията, а когато асоциацията се намеси, търговците твърдели, че стоката е със занижено качество, разясни той. Според него трябва да се върнат държавните експерти-оценители от миналото като арбитри между търговци и производители.

Фирмите, които отказват да изкупят продукцията, са мултинационални компании, твърди Филев. Според него проблемите на сектора можело да бъдат решени от „Булгартабак Холдинг“, които изкупували тютюн тази година, без да са задължени да го правят, по думите на Филев, за „десетки милиони левове и по този начин се отпуши пазарът на ориенталски тютюн“. Той посочи още една българска фирма, която изкупувала тютюн - "Първомай БТ".

Филев заяви, че към момента неизкупени остават 150 тона тютюн от районите на Свиленград, Пазарджик и Казанлък. Стартирала е и подписка за отнемане на лицензите на две от компаниите, които не са били коректни.

Имаме тютюнопроизводител, който вече е на предела на силите си да издържи на това напрежение, и заплашва със замозапалване, подчерта Цветан Филев. 

Според информациян на БТА в готвените протести ще се включат тютюнопроизводители от цялата страна. Причината е, че голяма част от продукцията им все още залежава по складовете. Само в Свиленградско неизкупеният тютюн е около 100 тона. Изкупната кампания приключва на 30 март.

През последните месеци производителите настояваха субсидията за сектора да бъде увеличена от 100 на 160 млн. лева, но агроминистърът Димитър Греков отказа с мотива, че при сегашното подпомагане има нарушения и парите не отиват при тези, които произвеждат тютюн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още