IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери и преработватели спорят за цените на млякото

Ако има картели, нека да ги осветлят, заяви Симеон Присадашки

12:06 | 09.03.16 г.
Фермери и преработватели спорят за цените на млякото

Преди дни животновъди от цялата страна се събраха и поискаха проверки за това дали има картел при преработвателите.

„Ако има картели, нека да ги осветлят. Ще се изразходва прекалено много енергия за нищо“, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria заместник-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Симеон Присадашки.

Той декларира, че няма информация млекопреработвали да са се събирали да договарят цени, но имало такава среща на производители на овче мляко от Плевенско, твърди той в отговор.

Проблемът е в нелегалния внос на сухи млека и палмови масла през границата, каза председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов. Причината за проблемите на фермерите не са преработвателите, беше категоричен той. 

По думите му изкупната цена за кравето мляко е 40-55 стотинки за литър. Овчето мляко се търгува за 1,40 – 1,50 стотинки за литър, но всеки момент може да поевтинее до около 1 лев, тъй като до дни започва кампанията по доене на овцете.

Присадашки заяви, че за 40 ст. може да се изкупува само млякото, което не отговаря на европейските хигиенни изисквания, а неговата компания изкупува суровината за над 60 ст. Той заяви, че при 30% разлика в изкупните цени трудно може да се говори за картел.

Бойко Синапов изрази недоволство, че след като производителите са се оплакали от вноса, държавата е започнала да проверява фермите и мандрите. Контролира ли някой качеството на това, което влиза у нас, попита той.

„Колко е голяма контрабандата, няма как да знаем. От една година на границата има сериозен фискален контрол за рисковите стоки“, заяви Симеон Присадашки.

Говорителят на КЗК Марио Гаврилов каза, че антимонополният орган не е получил писмо с искане за проверка дали има картел в млечния сектор. Всеки гражданин може да се обърне към Комисията, обясни той.

В България често се правят гръмки изказвания, а когато дойде време да се свърши нещо конкретно, се оказваме неефективни, каза Марио Гаврилов. „Не виждам нещо рационално да се върши по техния казус“, обясни той.

„Цената на свободния пазар в Европа в момента варира от 25 до 30 евроцента на рампа на българско предприятие. При тези цени кой е този механизъм, който да направи българската цена с 30% по-висока“, попита Симеон Присадашки.

Той се обяви против подпомагането „на калпак“ на глава животно, без субсидиите да се обвързани с добива на качествено мляко, което да отива в реалния сектор.

Вижте още във видеото:

Можете да се включите в организирания от Клуб Инвестор дебат „Конкурентно ли е българското земеделие?“ на 15 март 2016 г. в Гранд Хотел София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още