IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери искат максимални обезщетения след падналата градушка в Пловдивско*

Според земеделците хиляди декари са унищожени

15:03 | 30.08.21 г.
<p>
	<em>Пораженията от градушката. Снимка: Красимир Кумчев,&nbsp;земеделски производител,&nbsp; Facebook</em></p>

Пораженията от градушката. Снимка: Красимир Кумчев, земеделски производител,  Facebook

Земеделски производители от няколко пловдивски села, чиято продукция беше унищожена от падналата в района градушка преди ден, блокираха днес общинския път от Ръжево Конаре към Калояново. Те настояват държавата да ги обезщети за щетите, предаде БНР.

Около 15 са засегнатите села. Производителите твърдят, че хиляди декари са унищожени, а загубите им са огромни.

„Пораженията са 100% унищожаване на реколтата. Настояваме за обезщетения, и то максимални, а не минимални, не 100-200 лева евентуално да кажат за декар. Искаме максимални обезщетения. И ще съдим държавата“, каза Гюрга Дарджонова от село Ръжево Конаре.

Протестиращите настояват виновните за това, че е имало забрана да се изстрелват противоградови ракети, да понесат отговорност. 

„54 минути имат забрана за стрелба да обработват градоносния облак“, каза Гюрга Дарджонова.

Въздушното пространство е трябвало да бъде свободно и затова нямахме разрешение за пускане на ракети, потвърди Георги Михайлов, началник на командния пункт на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ в село Голям чардак.

След изстрелването на 82 ракети в 19:18 часа е дошла забрана за стрелба, след което пада градушката.

Служебният министър на земеделието Христо Бозуков, който се срещна с протестиращите стопани, им обеща, че ще се получат обезщетения във възможно най-голям размер.

Министърът увери, че ще се обърне внимание на всеки конкретен случай, защото производителите имат различни договори за реализация на продукцията си. Той препоръча незабавно да се подадат заявления в земеделските служби, за да започнат проверките на терен. Бозуков не се ангажира, че стопаните ще получат 100-процентово обезщетение, както те настояват, но подчерта, че ще се търсят възможности компенсациите да са максимални.

Запитан каква е причината да спре близо за час изстрелването на ракети, Христо Бозуков уточни, че паузата е била заради кацането в района на военен транспортен самолет от съюзническите сили. Утре той ще се срещне с представители на Министерството на отбраната и тогава ще се запознае с конкретните причини.

Христо Бозуков започна заедно с производители от Ръжево Конаре да извършва оглед на поразените от градушката масиви край селото. Мостът, който беше блокиран от производителите, вече е освободен.

Междувременно Върховна административна прокуратура (ВАП) съобщи, че е изискала проверка от  Инспектората на агроминистерството по повод падналите в последните денонощия градушки в пловдивски села. Проверката следва да установи изпълнени ли са изискванията на противоградовата защита, която по закон е възложена на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" към МЗХГ.

Прокуратурата отправя въпрос и към транспортния министър имало ли е разрешение или забрана да се изстрелят ракети срещу градоносните облаци.

*Новината е допълнена в 18:03 ч. със съобщението на Прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още