IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери от Подбалкана искат облекчаване на режима за директни продажби

Стопани от Карловско отчитат завишени приходи, след като са започнали сами да преработват продукцията си

11:03 | 12.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За облекчаване на режима на Наредба 26 за директни продажби на храни настояват фермери от Подбалканския регион, съобщи БТА.

Регистрираните по наредбата производители могат да продават произведената в стопанството им продукция на територията на областта, в която е фермата, и в още една съседна административна област. Те настояват да им се даде възможност да реализират продукцията си и на други пазари, извън тези две области, както и да преработват цялото добивано количество мляко. 

Тази позиция те изразиха на открития ден при отбелязването на една година от работата на минимандра в Карловския край. Вече година в семейната ферма на Таня и Никола Кулови в село Васил Левски, Карловско, се произвежда кисело мляко и сирене от редки български породи овце и биволи в демонстрационен център, който е изграден с финансовата подкрепа на Българо-швейцарския проект "За Балкана и хората" и Фондация Биоселена.

Капацитетът на минимандрата е 300 литра на ден от добитото в тяхното стопанство мляко, останалото количество се продава на местни млекопреработвателни предприятия. В тази минимандра се произвежда овче кисело мляко, овче сирене, биволско кисело мляко и биволско сирене. По думите на производителя най-вкусно е овчето мляко, а най-търсено е биволското.

Фермерите отчитат, че са по-добре финансово, след като започнали да преработват част от продукцията си.

Никола Кулов е потомствен каракачанин. Заедно със семейството си в момента отглежда 500 каракачански овце, 150 бивола от породата Българска Мурра, 200 крави – млеко- и месодайни, 250 кози, които предстои да бъдат сертифицирани като Бяла българска порода и около 25 коня.

От късна есен до ранна пролет каракачанските овце пасат в Подбалкана и полите на Средна гора, а лятото - в пасища на Национален парк Централен Балкан. Фуражът за животните на Кулови също е собствено производство от около 5 хиляди декара ниви, ливади и пасища в Стара Планина и Средна гора.

Демонстрационният цех към фермата Кулови за производство на сирене и кисело мляко е на обща стойност 52 хил. лева, осигурени по проекта "За Балкана и хората", съфинансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още