IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери отново излязоха на протест заради неизплатени субсидии

Недоволните обвиниха земеделското министерство в бездействие и липса на комуникация

16:17 | 31.03.17 г.
<p>
	На протест преди изборите животновъди блокираха пътища в страната. <em>Снимка: БТА</em></p>

На протест преди изборите животновъди блокираха пътища в страната. Снимка: БТА

Фермери се събраха отново на протест пред земеделското министерство, съобщава bTV.

Тютюнопроизводители и животновъди са недоволни заради неизплатени субсидии. Някои от фермерите се оплакват, че са на ръба на фалита, като обвиняват земеделския министър Христо Бозуков в бездействие и липса на комуникация.

Протестиращите заявиха, че от другата страна срещат мълчание или най-много призив да изчакат. Много от тях е трябвало да получат парите си до Нова година.

Някои от протестиращите заявиха, че субсидиите се разпределят в полза на райони, където са трябвали гласове на определени политически партии. Те не уточниха за кои партии става дума, но споменаха района на Сатовча.

Фермерите продължават да настояват за изплащане на субсидиите и се разграничиха от всякакви политически пристрастия, като подчертаха, че протестът не е политически.

Преди изборите животновъди настояха незабавно да бъдат изплатени всички средства, които са забавени по мерките за агроекология и биоземеделие от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Някои от фермерските организации обаче се разграничиха от стачните действия още преди деня на вота.

Земеделският министър Христо Бозуков окачестви протестите на животновъдите като предизборни. Той обяви, че бюджетът по тези мерки вече е изчерпан. Това станало заради субсидии за агроекология, изплащани за изхранване на дивите гъски. А за биоземеделие имало недостиг на близо 50 млн. евро. Затова няма да се приемат нови заявления. 

Тютюнопроизводители протестираха заради решението, с което се разпределят субсидиите за сектора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още