IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери получиха близо 1 млн. лева държавна помощ за застраховане на продукция

Фонд „Земеделие“ е приел 371 заявления от стопаните

15:51 | 04.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) е изплатил 996 645 лв. по 299 сключени договора по Схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция. В периода на прием са подадени общо 371 заявления за 1,8 млн. лв.

Срокът за представяне на застрахователни полици е до 29 септември. Крайният срок за сключване на договорите с Фонда и изплащането на средствата е до 15 декември 2017 г. 

Общо заявени площи за подпомагане по схемата са 9 345 хектара. От тях градините с овощни култури са 3 402 хектара, а със зеленчуци - 1 671 хектара. Застраховани са 2 756 хектара с етерично-маслени култури. Декларирани за подпомагане са и 1 515 хектара тютюн.

Целта на помощта е да се насърчат малки и средни предприятия, земеделски стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн за доброволно застраховане срещу природни бедствия и други неблагоприятни климатични събития, като се компенсират частично разходите за сключване на застраховка.

Максималният размер на подпомагането е до 65% от стойността на застрахователната премия.

Земеделските стопани могат да се възползват от помощта за съфинансиране на застрахователните премии при застраховане на селскостопанска продукция до края на 2020 г., когато приключва периодът на действие на схемата.

С решение на Държавен фонд „Земеделие“ от 6 юли 2017 г. общата сума за подпомагане на стопаните през тази година нараства от 1,5 млн. лева на 2,5 млн. лева. С увеличението се дава възможност на по-голям брой земеделски стопани да се възползват от помощта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още