IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери са против слагането на измервателни уреди на резервоарите за гориво

Стопанствата ще трябва да инвестират поне 15 хил. лв. за техниката, се казва в колективна декларация

16:36 | 13.01.15 г.
Фермери са против слагането на измервателни уреди на резервоарите за гориво

Да отпадне въведеното на 1 януари изискване всички ведомствени бензиностанции да бъдат оборудвани с измервателни уреди. За това настояват няколко земеделски организации в обща декларация, пратена до медиите.

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) сигнализира преди дни, че промените в ЗДДС са публикувани на 24 декември 2014 г. в извънреден брой на Държавен вестник, а до 1 януари срокът за монтирането на уреди бил твърде кратък. Междувременно според организацията данъчни вече запечатват резервоари за гориво, въпреки че за прилагането на закона към момента има само проект на наредба. 

В декларацията се разяснява, че  земеделските и животновъдни стопанства са крайни потребители на гориво, което се закупува от бензиностанции или доставчици на едро, отчита се пред НАП в деня на доставката и подлежи на последващ данъчен и административен контрол.

Земеделците твърдят, че над 18 000 земеделски производители имат съдове за съхранение на течни горива с вместимост над 500 литра. Затова те ще са задължени да платят между 15 и 25 хиляди лева за монтирането на нивомерни и фискални устройства за отчетност на зарежданията на горивото в селскостопанските машини.

Разходът за монтиране на измервателните устройства е непосилен за по-малките земеделски стопанства, за които тази сума неколкократно надхвърля получаваната държавна помощ за земеделско гориво с намалена акцизна ставка.

Допълнително финансово и административно натоварване са месечният абонамент по обслужване на устройствата, както и допълнителният специализиран персонал относно отчитането им, декларират стопаните.

Те изтъкват, че в някои части на страната технически е невъзможно да бъде осъществена онлайн отчетност чрез подобни измервателни устройства, поради липсата на стабилни и постоянни интернет и мобилни комуникации.  

Освен това е практически невъзможно зареждането на селскостопанските машини на бензиностанции, тъй като тези търговски обекти често пъти са твърде отдалечени от обработваните площи и стопанствата, не са пригодени за зареждане на извънгабаритна техника и нямат физическа възможност да обслужат земеделските машини по време на кампания.

„По този начин, предвижданите промени на практика прекратяват дейността на земеделските производители, които не съумеят да се оборудват с измервателни устройства. Земеделските производители декларират готовност да отстояват позицията си докрай“, се казва в декларацията.

Тя е подписана от Националната асоциация на зърнопроизводителите, Асоциацията на земеделските производители в България, Българска асоциация на фермерите, Българска асоциация „Биопродукти“, Национална асоциация на младите фермери, Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Асоциация на овощарите, Национален съюз на говедовъдите, Асоциация на млекопреработвателите в България, Асоциация на индустриалното свиневъдство, Съюз на гъбопроизводителите, Национален съюз на земеделските кооперации и Българска асоциация на малинопроизводителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още