Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Фермери ще получават субсидии само срещу фактури за продадена продукция

Агроминистерството представи новите схеми за обвързана подкрепа

Фермери ще получават субсидии само срещу фактури за продадена продукция

Снимка: Investor.bg

За да получават директни субсидии по направлението за обвързана подкрепа, фермерите ще доказват с фактури, че са произвели и продали отгледаните в стопанствата плодове и зеленчуци, или произведеното мляко и месо. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева, която представи промените в обвързаната подкрепа, които ще действат от 2017 до 2020 г.

Възможно е в бъдеще изискваните количества реализирана продукция да се завишават.

„Идеята да бъдат подкрепени фермерите, които работят според изискванията на данъчното законодателство“, заяви Танева и подчерта, че досега не са искани фактури.

Още по темата

Промените са направени след икономически анализ за това какъв процент от разходите за производството покриват субсидиите. За стопанствата по някои схеми се въвежда модулирана ставка – по-високо подпомагане за ферми с до 250 крави или за градини до 30 ха. 

Подкрепата е фокусирана върху средните ферми и планинските райони. Досега ферми с до 9 броя животни в планините не бяха подпомагани, посочи министърът.

От агроминистерството отчетоха, че през 2016 г. спрямо предходната размерът на заявените за подпомагане площи със зеленчуци полско производство се е удвоил, а площите с плодове са се увеличили с 50%. Заявените площи оранжерийно производство нарастват с 16,5%.

Най-голям ръст на заявените площи през 2016 г. спрямо предходната година има при орехи (169%), сливи (55%) и череши (34%).

Площите на всички подпомагани зеленчуци – полско производство, нарастват през 2016 г. спрямо 2015 г., най- значително при тиквите (504%), пъпеши (204%), дини (185%), градински фасул (166%), градински грах (98%).

Според агроминистерството при култури като тикви и орехи се е получило изкривяване при подпомагането, затова те ще бъдат изключени от обвързаната подкрепа до 2020 г. Сливите, десертното грозде и зелето пък ще бъдат отделени в схеми, където подпомагането ще е по-ниско спрямо останалите плодове и зеленчуци.

По схемите за обвързана подкрепа фермерите получават близо 232 млн. лева годишно. 

Новите схеми за обвързана подкрепа:

- Обвързано подпомагане на млечни крави с бюджет 30 млн. лв. годишно – по 200 лв. на животно. Субсидии ще получават стопанства с 10 до 250 млечни крави, които трябва да реализират до 2 хил. кг/крава за планински райони или 3 хил. кг/крава за равнинните.

- Обвързано подпомагане на месодайни крави и/или юници с бюджет 18,7 млн. лв. и ставка 150 лв. на животно. Субсидии ще получават ферми с 10 до 250 животни, ако докажат прираст поне 0,5 телета на крава.

- Обвързано подпомагане за биволи с бюджет 4,4 млн. лв.  Субсидията е 520 лв./глава - за първите 250 животни и 420 лв./глава – за животните от 251 и нагоре. На подпомагане подлежат стопани, отглеждащи 10 и повече женски биволи на възраст 18 месеца, ако реализират поне 700 кг мляко на животно годишно.

- Обвързано подпомагане на месодайни крави под селекционен контрол с бюджет 3,2 млн. лв. Субсидията е 260 лв./глава - за първите 250 животни и 210 лв./глава – за животните от 251 и нагоре. Изисква се минимален брой животни в стопанство, допустими за подпомагане: поне 20 месодайни крави под селекционен контрол от една порода. Ще се доказват поне 0,5 телета на допустимо за подпомагане животно.

- Обвързано подпомагане на млечни крави под селекционен контрол с бюджет 36,8 млн. лв. Ставката е 418 лв./глава - за първите 250 животни и 310 лв./глава – за животните от 251 и нагоре. Изискват се поне  20 млечни крави под селекционен контрол от една порода и минимална реализация на мляко: - 4 хил. кг/крава, с изключение на автохтонните породи.

- Обвързано подпомагане на овце-майки и кози-майки под селекционен контрол – бюджет 24 млн. лв. Ставката е 84 лв./глава - за първите 300 животни и 64 лв./глава – за над 301-то животно. Подпомагат се земеделски стопани, отглеждащи 50 и повече овце-майки и/или 20 и повече кози- майки под селекционен контрол от една порода. Те ще доказват реализация на мляко поне 70 кг за допустимо животно, с изключение на месодайните и животните от автохтонните породи или поне 1 приплод на допустимо месодайно животно, с изключение на автохтонните породи.

Не са допустими за подпомагане: животни, които се подпомагат по Схемата за преходната национална помощ и кандидати, за които е установено изкуствено разделяне на стопанството към 28.06.2016 г.

В схемите за обвързана подкрепа се въвежда специално подпомагане на фермите в планинските райони – за стопанства над 750 м надморска височина.

- Обвързано подпомагане на овце-майки и кози-майки в планински райони  с бюджет 3,2 млн. лв. и ставка 45 лв./глава. Подпомагат се земеделски стопани, отглеждащи от 10 до 49 овце- майки и/или кози-майки в животновъдни обекти, регистрирани в планински райони.

- Обвързано подпомагане на млечни крави в планински райони с бюджет 1,2 млн. лв. и ставка 180 лв. за стопани, отглеждащи от 5 до 9 млечни крави в животновъдни обекти, регистрирани в планински райони.

Всички животни трябва да са регистрирани и с ушни марки.

Схеми за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци –полско производство

По тези схеми се подпомагат стопани, които обработват минимум 0,5 ха с плодове или зеленчуци. Добивите се доказват само с официални счетоводни документи - фактури и за физически лица – касови бележки.

Ще се прилага модулиран размер на подпомагането: ставка за първите 30 допустими хектара по схемите на всички стопанства и ставка за допустимите площи над 30-ия хектар. Ще се прилагат забраните за изкуствено разделяне на стопанствата.

- Обвързано подпомагане за плодове (основна група) с бюджет 31,9 млн. лв. Ставката е 1 607 лева/ха - за първите 30 хектара и 1 071 лева/ха - за площи над 30- ия хектар. На подпомагане подлежат: ягоди, малини, ябълки, круши, кайсии и зарзали, праскови и нектарини, череши и  вишни. От списъка са изключени орехите, които няма да бъдат подпомагани и сливи и десертно грозде, за които се създава отделна схема с бюджет 7,1 млн. лв.

- Обвързано подпомагане за зеленчуци (основна група) с бюджет 28,1 млн. лв. Ставката е 2 179 лева/ха - за първите 30 ха и 1 453 лева/ха - за площи над 30- ия хектар. Подпомагат се полско производство домати, пипер, краставици и корнишони, кромид лук-зрял, патладжан, моркови, чесън-зрял, картофи. От списъка са изключени зеленият фасул, зеленият грах и тиквите, които няма да бъдат подпомагани и главесто зеле, дини и пъпеши, за които се създава отделна схема с бюджет 4,6 млн. лв.

Оранжерийното производство ще се подпомага със следните ставки:

- Обвързано подпомагане за оранжерийни зеленчуци с бюджет 7,8 млн. лв. годишно. Пълен размер на ставката - 1 121,5 лева/дка ще се получава при достигане на определен добив:  домати - 22 400 кг/дка; краставици – 32 000 кг/дка; пипер – 8 500 кг/дка.

Условията за обвързано подпомагане за протеинови култури не се променят, бюджетът на схемата е 31 млн. лв. 

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Няма да има общо коалиционно споразумение, всяка партия ще подписва отделно с ПП