IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермерите продължават да търсят кредити за ниви и техника

От няколко години на този пазар навлизат и небанковите финансови институции, заяви финансовият консултант Антон Андонов

12:28 | 07.06.16 г.
Фермерите продължават да търсят кредити за ниви и техника

Фермерите търсят кредити основно за закупуване на земеделска земя и техника. Това каза финансовият консултант Антон Андонов в предаването „Бизнес старт“ с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Традиционен партньор на земеделците са банките, но от няколко години на този пазар навлизат и небанковите финансови институции, които покриват техните нужди. Експертът даде пример с  дружество, което дава земя на разсрочено плащане, а играчите на този пазар се увеличават.

Към момента няма засилена конкуренция на този пазар. Банките основно кредитират успешните фермери със сериозни обороти. Останалите участници са по-гъвкави и не изискват допълнителни обезпечения, така търсят кредитополучатели с друг профил, каза Антон Андонов.

Той коментира още, че тази година е тежка за земеделските производители, защото дъждовете може да навредят на част от културите. В същото време цените на зърното на международните пазари са на ниски нива. 

За да е ефективно едно стопанство, което произвежда предимно зърнени култури, количеството декари, то трябва да обработва над 5 хил. дка. Повечето от стопаните споделят, че са им необходими около 10-15 хил. дка, за да направят ефективно и модерно земеделие, обясни още финансовият консултант.

От гледна точка на финансово подпомагане градинарството е отрасълът, който е  на "опашката", кзаяви Слави Трифонов от Съюза на градинарите. Производителите на плодове и зеленчуци търсят кредити основно за овощни насаждения и оранжерии, поясни той.

Земеделският производител смята, че старата и новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) са концентрирани върху закупуването на земеделска техника, а в периода 2007 – 2013 по-голямата част от субсидиите е била концентрирана в малък брой производители.

 Антон Андонов се съгласи, че голяма част от евросубсидиите са отишли в зърнопроизводителите. 

Още видео материали можете да гледате в сайта на  Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още