IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермерите трябва да се справят едновременно с растящо търсене и волатилни цени

Увеличават се организациите на производители в България

12:39 | 10.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Растящото търсене на селскостопански продукти заради постоянно нарастващото население по света и волатилността на цените са сред основните предизвикателства пред агросектора. Това коментираха участниците в конференцията „Перспективи пред пазарите на земеделска продукция в България и ЕС“.

Засега фермерите успяват да отговорят на търсенето и производството постоянно расте, особено при зърнените и житните култури, но това се случва на фона на падащи цени, припомниха участниците във форума.

През 2015 г. в ЕС са произведени близо 300 млн. т зърнени култури, а в България – 8,5 млн. т, заяви Йенс Шапс, директор на дирекция "Обща организация, икономика и анализ на пазарите на селскостопански продукти" в ГД Земеделие към Еврокомисията. 

Той прогнозира, че българското селско стопанство ще продължи да се подобрява и ще расте бързо, а междувременно фермите ще се окрупняват.

През последните няколко години ясните тенденции на пазара на селскостопански продукти са волатилността, несигурността и различни кризи, за чието овладяване са нужни различни инструменти, заяви зам.-министърът на земеделието Васил Грудев.

По думите му засега ЕС реагира предимно с краткосрочни инструменти на различните кризи – например тази в млечния сектор. Въпросът е докога няма да разполагаме с инструменти, които да ни позволят превенция, попита той.

„Ясно е, че трябва да преосмислим начина си на действие и да погледнем в кутията с инструменти“, отговори Йенс Шапс.

Грудев посочи още, че много проучвания прогнозират ръст на търсенето на храни до 2050 г., а стопаните трябва да бъдат подпомагани, за да се справят с флуктуацията на цените.

В агроминистерството вече са регистрирани 54 организации на производители, съобщи Слави Кралев, директор на дирекция „Пазарни мерки и организации на производители“ в МЗХ. Над 15 заявления са в процес на разглеждане.

В сектор Плодове и зеленчуци сдружаването е обхванало над 5% от площите.

Земеделието в България тепърва ще се променя заради тоталната липса на работна ръка, проблемите с напояването и климатичните промени, заяви икономическият анализатор и основател на ИнтелиАгро Николай Вълканов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още