Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Финалното решение за Плана за възстановяване и устойчивост ще вземат партиите в НС

Ще се търси консенсус за по-бърз зелен преход и реформи по отношение на върховенството на закона и доброто управление, посочва Атанас Пеканов

Финалното решение за Плана за възстановяване и устойчивост ще вземат партиите в НС

Атанас Пеканов. Снимка: Facebook

Ревизираната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост на България е публикувана на сайта https://www.nextgeneration.bg/ за обществено обсъждане. Последната санкция за поемането на ангажименти с дългосрочен характер, поставени като изискване от европейските служби, ще се очаква от партиите в парламента. Това съобщи служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, цитиран от пресслужбата на министерството си.

Още по темата

От кабинета на вицепремиера ще очакват становищата на неправителствения сектор и социалните партньори през следващите дни. А след конституирането на Народното събрание ще искат съгласуване и обсъждане с политическите партии.

„Планът за възстановяване и устойчивост ще заложи много приоритетни проекти за страната за следващите години. Ако искаме да гарантираме, че той ще се изпълнява, трябва да имаме стабилност и политическо съгласие“, коментира Пеканов.

Според него има важни политически решения и те могат да бъдат взети единствено от представители на политическите партии.

„В дискусиите ни със службите на Европейската комисия остават две важни изисквания, по които не сме постигнали пълен консенсус – по-бърз зелен преход и реформи по отношение на върховенството на закона и доброто управление. Един служебен кабинет не е редно да поема такива значими и дългосрочни ангажименти като, например, тези, засягащи дългосрочното развитие на въглищните региони“, категоричен е министърът по управление на европейските средства.

Той посочи, че трябва да се решават проблеми и в друга сфера, свързана с правосъдие и върховенство на закона, в която все още предстои да се вземат важни решения, защото има нужда от допълнителни реформи.

„Въпреки проведените множество срещи и дискусии, редица въпроси остават отворени и трябва да се договорят със службите на Европейската комисия”, признава Атанас Пеканов.

Той е категоричен, че двете теми изискват политически и обществен консенсус и следва да бъдат припознати от онези, които ще отговарят за неговото изпълнение, от демократично избраните партии.

По отношение на останалите сектори, в новата версия на Плана са увеличени средствата за важни пера като образование, здравеопазване и социалната сфера. В него са залегнали и нови реформи, отчасти е адресиран  проблемът с прекалената консолидация на финансови средства и отделни проекти специално за столицата.

Засилена е тежестта на сектор енергетика, за да се отговори на желанията за по-високи амбиции от страна на европейските институции. В голяма част от проектите залягат промени с цел по-добро използване на финансовия ресурс, намерените несъобразни компоненти са премахнати.

Вицепремиерът по европейските фондове посочи, че в следващите дни стратегическият документ е отворен за разглеждане в очакване политическите партии да решат как трябва да изглежда финалната версия на документа, която трябва да изпратим в Брюксел.

Пеканов напомни, че Механизмът за възстановяване и устойчивост е нов, уникален инструмент на Европейския съюз, който изисква всяко предложение за финансиране на проект да отговаря на точни и строги критерии.

„Това налага сериозна техническа работа за подготовка и проверка на допустимостта на всеки един от проектите. Министерствата и останалите включени институции участваха активно в работата по Плана - макар че няма и да крия, че проектната готовност, самият експертен потенциал и желанието за реформи не са налице за всички страни, разкри вицепремиерът по европейските фондове. – Проведохме десетки срещи и консултации, проверихме всеки фиш и преработихме огромен брой от проектите. За този кратък период от време имаме подготвен План, който отговаря на по-високите ни критерии за целесъобразност при използването на средствата.”

По статията работиха: автор Петя Стоянова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преброителите започват обхода си по домовете