IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият сектор очаква икономическият растеж да се забави в края на годината

Ще има леко повишение на лихвените проценти по кредитите, става ясно от анкета на Министерството на финансите

09:10 | 11.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Темпът на икономически растеж на България ще се забави през четвъртото тримесечие на годината. Това посочват основната част от мениджърите във финансовия сектор, участвали в регулярната анкета на Министерство на финансите относно нагласите на компаниите.

В отговорите преобладава мнението за запазване на темпа, но делът на песимистично настроените посредници превишава този на очакващите ускоряване. Банките и тук са най-оптимистично настроени, докато 80% от инвестиционните посредници очакват забавяне на растежа. Обобщеният резултат съответства на влошаването през октомври на индикаторите от бизнес наблюденията на Националния статистически институт (НСИ) за потребителското доверие и за бизнес климата в услугите, промишлеността и търговията.

Инфлационните очаквания на анкетираните до края на 2021 г. продължават да се повишават и вече сочат силно повишение на потребителските цени, показват още данните. Разпределението на отговорите е сходно с това в предходното издание, като преобладават мненията за силно нарастване на инфлацията. Прогнозираното от участниците в анкетата умерено повишение на потребителските цени през третото тримесечие се реализираха над очакванията. От 2,4% през юни годишният темп на инфлация достигна 4% през септември. Очакванията за четвъртото тримесечие също вече са частично реализирани, след като през октомври годишното повишение достигна 5,2% под влияние на същественото повишение на цените на енергийните стоки и храните.

infl infl

В настоящото издание очакванията на финансовите посредници за годишното изменение на заетостта през последното тримесечие на 2021 г. се променят значително и вече сочат понижение, след като в предходното издание те бяха оптимистично настроени. Този оптимизъм се реализира, след като през второто и третото тримесечие динамиката на наетите лица общо в икономиката, отчетено на годишна база, премина на положителна територия (по данни от Краткосрочна статистика за заетостта и разходите за труд), уточняват от финансовото министерство.

Очакванията на анкетираните за забавяне на възстановяването на заетостта през четвъртото тримесечие кореспондира с по-ниските обобщени резултати от отговорите по отношение на текущата ситуация и очаквания растеж.

Балансовата оценка от отговорите на финансовите посредници относно очакваната динамика на основния лихвен процент през последното тримесечие на 2021 г. е минимално положителна след две поредни издания с единодушно неутрално очакване. Мнения за повишение има само в групата на управляващите дружества и пенсионно-осигурителните компании. Освен запазването на нулевото равнище на ОЛП през третото и изминалото време от четвъртото тримесечие, относително стабилни около -0,7% останаха и нивата на среднопретегления лихвен процент по сделките на междубанковия пазар. Положителната балансова оценка може да се свърже с евентуално очакване за начало на свиване на монетарните стимули от страна на големите централни банки и в частност на ЕЦБ.

olp olp

Прогнозите на анкетираните относно движението на валутния курс на щатския долар спрямо лева остават в полза на долара и по отношение на четвъртото тримесечие. Въпреки сходната балансова оценка, в това издание мненията са по-разнопосочни, като се появяват такива за поскъпване на еврото (лева), както и за силно поскъпване на долара.

Очакваното слабо поскъпване на долара през третото тримесечие се реализира (основно през септември). В основата на динамиката на валутния курс бяха по-благоприятните данни за развитието на икономиката на САЩ спрямо европейската, както и поагресивния тон на Федералния резерв по отношение на бъдещо затягане на паричната политика, като евентуално повишение на лихвите вече се допуска още през следващата година. В същото време, въпреки че също сигнализира за свиване на месечните темпове на изкупуване на активи, ЕЦБ смята, че инфлацията е временна и засега остава в изчакване. Поскъпването на долара се ускори през октомври и ноември в следствие на продължаващото раздалечаване на комуникацията на Фед и ЕЦБ. В полза на търсенето на долари като актив-убежище подейства и очакваното разпространение на поредния щам на коронавируса.

valuta valuta

Обобщеният резултат от отговорите на участниците в анкетата показват засилване на очакванията за понижение на лихвените проценти по депозити и в трите основни използвани валути. Въпреки понижението на балансовите оценки, в това издание има отговори, подкрепящи повишение на възвръщаемостта на банковите депозити. Очакваното минимално понижение на лихвените проценти през третото тримесечие не се реализира напълно, като на база средни стройности по тримесечие бе налице повишение на процентите в лева и евро и понижение единствено на възвръщаемостта на депозитите в щатски долари. Получената балансова оценка за последното тримесечие на 2021 г. е по-скоро консистентна с относително песимистичните очаквания на посредниците за макроикономическите показатели от гледна точка на евентуално нарастване на предпазните спестявания и респективна реакция от търговските банки предвид високата им ликвидност.

Анкетираните очакват леко повишение на лихвените проценти по кредитите до края на годината. Все още преобладават отговорите за запазване на лихвените нива, но в това издание делът на мненията за повишение нараства значително спрямо предходното тримесечие за сметка на неутралните. През третото тримесечие се наблюдаваше понижение на средните лихвени проценти за периода спрямо второто тримесечие при корпоративните и жилищните кредити и леко повишение при потребителските, а през октомври имаше понижение спрямо тези стойности и в трите пазарни сегмента. Възможно обяснение за очакването на участниците в анкетата е евентуално повишение на кредитния риск в портфейлите на банките. Фактори за това биха били очакваното забавяне на икономиката до края на годината, както и постепенното понижение на размера на кредитите, одобрени за участие в частния мараториум върху погашенията на задължения на нефинансови предприятия и домакинства към банки.

Обобщените резултати на анкетираните категорично сочат очаквания за нарастване на междуфирмената задлъжнялост, което е в унисон с понижената оценка относно текущата икономическа ситуация и очакваното забавяне на икономическия растеж през последното тримесечие на годината, при значително покачване на потребителските цени и отчетено влошаване на бизнес климата през октомври. По-високите международни цени и затруднените доставки в някои сектори може да се отрази в забавяне и на разплащанията между компаниите. Мнението на предприемачите от месечните бизнес анкети на НСИ показват завишена балансова оценка през октомври и ноември по отношение на финансовите проблеми на компаниите в строителството, услугите и промишлеността. Инвестиционните посредници, ПОД и УД са с най-голям песимизъм сред участниците, докато около 25% от търговските банки очакват задържане на нивото на междуфирмена задлъжнялост, показва още анализа на Министерство на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Бавно,но сигурно паричната политика обръща тренда от ниски лихви и щедро раздаване на пари лъм свиване на баланси и вдигане на лихвите.На пазарите се формираха огромни ценови балони,и при акциите,и при жилищните имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още