IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство затяга контрола по сделките с ДЦК

С промените в Наредба 15 ще отговорим на повишените европейски изисквания за прозрачност при търговията с финансови инструменти

17:21 | 07.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Финансовото министерство обмисля да затегне контрола над сделките с държавни ценни книжа, като осъществи промени в  Наредба 15 за контрола върху тези сделки, става ясно от справка в сайта на ведомството.

В мотивите към проекта за изменение на наредбата е посочено, че се налага разширяване на обхвата на подзаконовия нормативен акт.

По-конкретно, разпоредбите в наредбата ще се прилагат и по отношение на контрола върху системите за регистрация на сделките с ДЦК, сключени на регулиран пазар или многостранна система за търговия (МСТ).

Уточняваме, че многостранната система за търговия е пазар, организиран от инвестиционен посредник или пазарен оператор, която комбинира насрещни нареждания на трети лица (клиенти на участниците в системата) за покупка и продажба на финансови инструменти. Казано с прости думи тя представлява нещо като малка борса, но с много по-гъвкави правила и изисквания както за компаниите, така и за инвеститорите. 

Вече ще се разграничават сделките и операциите, извършвани на първичен пазар от регистрацията на сделки на вторичен пазар, включително и такива, сключени на регулиран пазар и МСТ.

Регулирането и контролът по наредбата включват не само регулирането и контрола върху сделки с ДЦК на първичен пазар, но и на вторичния пазар. Предвидените изменения в подзаконовия нормативен акт няма да дерогират правомощията на Комисията за финансов надзор (КФН) по отношение на търговията извършвана на регулиран пазар и МСТ с ДЦК, уточняват от финансовото министерство. 

Безспорно е, че надзор върху организираната търговия на финансови инструменти, каквито са и ДЦК на регулиран пазар и МСТ се осъществява от КФН, в качеството ѝ на основен регулаторен орган на капиталовия пазар.

„Предвид обстоятелството обаче, че приключването на сделките с ДЦК на регулиран пазар и МСТ, регистрацията и сетълментът ще се извършват по реда на Наредба 5 за реда и условията за придобиване, регистриране, изплащане и търговия с държавни ценни книжа и Наредба 31 за сетълмент на държавни ценни книжа, то компетентни да регулират и осъществяват контрол върху това са министъра на финансите и БНБ“, пише в мотивите към проекта за промяна на наредбата.

Според подчинените на служебния финансов министър Кирил Ананиев предложеният проект няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет.

Измененията няма да доведат и до увеличаването на разходите за участие на пазарните участници в системите, категорични са от МФ.

Реализацията на предложените промени ще насърчи развитието на вътрешния пазар на държавни дългови инструменти и допълнително ще стимулира привличането на чуждестранни инвеститори в местни ДЦК. Проектът е и задължителна предпоставка за посрещане на повишените европейски изисквания за прозрачност при търговията с финансови инструменти. В допълнение, чрез реализацията на този проект ще се постигне и по-висока степен на хармонизация в сферата на пост-трейдинг инфраструктурата, уточняват още държавните финансисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още