Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Фирми и самоосигуряващи се подават документите за обезщетения само електронно

Това се предлага с промяна в наредба на Министерството на труда и социалната политика

Фирми и самоосигуряващи се подават документите за обезщетения само електронно

Снимка: Pixabay

Бизнесът и самоосигуряващите се лица ще подават само по електронен път документите за изплащане на обезщетенията за болест, бременност, раждане и отглеждане на дете, при инвалидност и при смърт на осигурено лице. 

Това се предлага с промяна в наредба на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), качена за обществено обсъждане. 

Още по темата

Действащата наредба не предвижда във всички случаи документите, необходими за изплащане на паричните обезщетения и помощи от общественото осигуряване, да се подават по електронен път. В момента могат да се подават до два документа на хартия, до 10 - на електронен носител, а повече от 10 документа - само по електронен път. 

Измененията предвиждат също да има възможност хората, които са работили при ликвидиран осигурител и тези, които заявяват помощи за инвалидност, да предоставят документите за изплащане на обезщетенията не само на хартия, но също по електронен път с ПИК, издаден от НОИ, или квалифициран електронен подпис. 

Наследниците на починали също ще бъдат улеснени при необходимост да заявяват помощите си. Сега те подават заявления само на място в териториалните поделения на НОИ. 

 

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 септември