Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Фирми още могат да се възползват от държавно финансиране за обучения на безработни

Субсидират се мерки за придобиване на професионална квалификация и дуално обучение

Фирми още могат да се възползват от държавно финансиране за обучения на безработни

Снимка: Pixabay

Работодателите все още имат възможност да получат финансова подкрепа от държавата, за да си осигурят персонал с професионална подготовка, необходима за стопанската дейност на фирмата. В част от бюрата по труда в страната има свободни средства за финансиране на обучения на безработни по заявени от работодателите професии, съобщават от Агенцията по заетостта.

В началото на септември бюрата по труда ще приемат заявки от работодатели, кандидатстващи за преференции и финансова подкрепа за стимулиране на заетостта, в т.ч. и по мярката за дуално обучение.

Агенцията по заетостта продължава да осъществява двете мерки за стимулиране на работодателите, които съдействат на безработни да придобият професионална квалификация, необходима за работа при тях.

Едната мярка е по реда на Закона за насърчаване на заетостта и дава възможност работодателите да заявят професионалното обучение, което е необходимо да преминат кандидатите за работа, преди да бъдат назначени за поне 6-месечен период на съответните работни места. Обучението на безработните се финансира изцяло от държавния бюджет, като за периода на обучението курсистите ежедневно получават стипендия. Работодателят сам избира обучаваща организация, с която съвместно формират учебния график и провеждат подбор на безработните, които да бъдат обучени и впоследствие назначени на работа. 

Още по темата

Втората форма за насърчаване квалифицирането на безработни е вече популярното "дуално обучение", която Агенцията по заетостта прави от август миналата година. Чрез нея Агенцията по заетостта стимулира работодателите, осигурили работно място за обучение чрез работа, като предоставя ежемесечно средства за основно трудово възнаграждение за всяко наето безработно лице и неговия наставник. Средствата за работодателите се предоставят за времето на обучението, но за не повече от 36 месеца. Освен това за всеки се поемат разходите на обучаващата институция, която прави обучението по професията. 

Средствата, които се предоставят по всяка насърчителна мярка или програма на работодателите, обучаващата организация и безработен се определят ежегодно в Националния план за действие по заетостта през съответната година. 

Работодателите могат да получат подробна информация от всяко бюро по труда, както и от интернет страницата на Агенцията по заетостта.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
10 млн. лв. за реклама на туризма искат от бранша за спасяване на летния сезон