Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Фирми са получили близо 6 млн. лв. по мярката 60/40 досега

От финансовата помощ са се възползвали 1364 работодатели за над 19 хиляди служители

Фирми са получили близо 6 млн. лв. по мярката 60/40 досега

Снимка: Bloomberg

Досега общо 1364 работодатели са получили държавна помощ по мярката 60/40 за над 19 хиляди служители на обща стойност 5,9 млн. лева. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

Държавната помощ по мярката е в размер на 60% от осигурителния доход и дължимите осигуровки. 

Още по темата

Само на 28 април НОИ е превел компенсации на 631 фирми за 8531 работници.

Общо 7403 заявления от предприятия за запазване на заетостта на 101 849 техни служители са подадени по мярката 60/40 в бюрата по труда в цялата страна към 27 април.

До момента са одобрени заявленията на 1979 работодатели за запазване на работните места на 28 674 души. Преценката се прави в срок от 7 работни дни след кандидатстването.

Одобрената от правителството мярка 60/40 в подкрепа на работните места предвижда размерът на изплащаните компенсации да бъде 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. и от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя за същия месец на всеки работник или служител, за който се изплащат компенсации. В случаите на преустановяване на работа, работодателите, получили компенсации, следва да изплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата и дължимите осигурителни вноски за съответния месец.

Така в рамките на три месеца държавата ще плаща за заплатите на служителите на компаниите, които имат финансови затруднения заради извънредното положение.

За да се възползват от помощта, фирмите трябва да докажат, че имат най-малко 20% спад в приходите спрямо март месец 2019 г.

Изпълнението на тази кризисна мярка ще струва на хазната 1,5 млрд. лв. 

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 година
Така... 6 млн. за 1 месец, за да успеят да помогнат с 1,5млрд. трябват колко месеца? 250 месеца, около 20 години, че да ги раздадат. не ми се вижда много ефективна тази помощ, освен на думи. Можеше и 50 милиарда да кажат, все тая, като не ги раздават, полза няма.
0
 
0
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Щяла да струва 1.5 милиарда лева.....,след като се разплати с всички фирми,тогава да се бие в гърдите и да каже "Тази наша помощ струваше 1.5 милиарда лева.....".....,всички останали сметки са в сферата на фантазиите.....

Още от Икономика и политика
Симеон Дянков: Всички ще платим загубите, които се натрупват с времето за ББР